Πολιτική

Ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης ασθενών με ηπατίτιδα στη θεραπεία


Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα  είναι στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής που εφαρμόζει ο Π.Ο.Υ. για την ιογενή ηπατίτιδα 2016-2021, επεσήμανε ο Γραμματέας Δημόσιος Υγείας κος Ιωάννης Μπασκόζος συμμετείχε στην 1η Σύνοδο Κορυφής για την εξάλειψη της ιογενής ηπατίτιδας ( HCV) που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες και οργανώθηκε από την Ένωση Δημόσιων Πολιτικών για την Ηπατίτιδα Β και C (Hepatitis B and C Public Policy Association).

Στόχοι του Σχεδίου θα είναι η θεραπεία για όλους τους ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C , η πρόληψη των νέων περιπτώσεων και η ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην κατεύθυνση της μείωσης της βλάβης .Ενώ θα υπάρξει συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. την Ε.Ε. και λοιπούς  εμπλεκόμενους εταίρους  για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του HCV και HIV.

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των ατόμων που ζουν με ηπατίτιδα C στη γενιά των φαρμάκων που παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους θεραπείας με παράλληλη αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστος των φαρμάκων αυτών. 

Η ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου για την ηπατίτιδα από το Υπουργείο μας έχει στόχο την κάλυψη όλων των τύπων της  ηπατίτιδας και βασικοί  τομείς παρέμβασης θα είναι τα εμβόλια, η μείωση των επιβλαβών συνεπειών, καθώς και η θεραπεία.

Όπως σε όλους τους τομείς, παρουσιάζονται προκλήσεις, και εδώ θα ήθελα απλώς να υπογραμμίσω την ανάγκη χάραξης πολιτικής με βάση τα επιστημονικά δεδομένα . Επιπλέον, στοχεύουμε στη διασφάλιση καλύτερης παροχής υπηρεσιών σε εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την ηπατίτιδα C όπως εξετάσεις  και θεραπεία.

Το εθνικό Σχέδιο στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες. Στην ύπαρξη ισχυρών συνεργασιών, εξασφαλίζοντας τεκμηριωμένες πολιτικές, στην κατοχύρωση και τη δέσμευσή για  ενδυνάμωση του ελέγχου, στην παροχή φροντίδας και θεραπείας, και στη διασφάλιση της αποφυγή νέων μολύνσεων, πράγμα που σημαίνει επικέντρωση στην πρόληψη.

Αναφορικά με το θέμα των τιμών αυτών των φαρμάκων ο κ. Μπασκόζος είπε ότι η έρευνα στις τιμές των φαρμάκων από την MSF τονίζει τη μεγάλη ποικιλομορφία και τις αποκλίσεις των τιμών στις αγορές χωρών χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. «Έχω την πεποίθηση ότι, από την άποψη του σχεδιασμού, η πρόσβαση σε ενημερωμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για τις τιμές μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι χώρες με υψηλή επιβάρυνση, όπως η Αίγυπτος, η Μογγολία, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βραζιλία έθεσαν τις βάσεις για την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, περιλαμβάνοντας και την αγορά των γενοσήμων. Και αναρωτιέται κανείς, ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό καθώς οι τρέχουσες φαρμακευτικές δαπάνες για τον HCV, είναι σημαντικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος αυτή είναι σημαντική για την ανταλλαγή απόψεων και την περιγραφή των δράσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή κοινότητα με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C και είναι σημαντικό να απεικονιστεί το φορτίο της νόσου στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε και στην ομιλία του ο Γενικό Γραμματέας. 

Όπως είπε «Ο τομέας του HIV μας έχει παράσχει τη διδαχή πώς η πολιτική θα πρέπει να καθοδηγείται και να τεκμηριώνεται από τα δεδομένα, με άλλα λόγια, για εμάς η γνώση προηγείται του σχεδιασμού και της άσκησης πολιτικής. Διαθέτουμε κάποια πρόσφατα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο από το 2015 για τον επιπολασμό του HCV, ο οποίος εκτιμάται σε 1,2%, έτσι, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με χρόνια HCV λοίμωξη κυμαίνεται από 134.000 έως 160.000. Απλά να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει πληθυσμό πάνω από 11 εκατομμύρια. Συνεπώς, το φορτίο της νόσου είναι σημαντικό».

Ενώ, συμπλήρωσε ότι από παλαιότερη τεχνική έκθεση του ECDC του 2010 στην Ελλάδα, ο κύριος τρόπος μετάδοσης συνδέεται με τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών και έχουμε περίπου 4.000 περιπτώσεις σε ετήσια βάση. 

Συνεπώς, όπως είπε το Υπουργείο Υγείας σκέφτεται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα θεραπείας το οποίο να περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C και να ενισχύσει τις υπηρεσίες πρόληψης.

Στην Ελλάδα, επιπλέον σύμφωνα με την μελέτη η οποία περιλάμβανε 2.817 ασθενείς που παρακολουθήθηκαν σε 20 κέντρα ηπατολογίας από το 1997-2006, διαθέτουμε στοιχεία γονοτύπων για 1.865 ασθενείς. Από την κατανομή, οι γονότυποι 1 και 3 είναι οι πλέον σημαντικοί ενώ, η πλειοψηφία των φορέων στην Ελλάδα γεννήθηκαν μεταξύ του 1940 και του 1970, και αυτό δείχνει ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ώριμη επιδημία, η οποία μας αναγκάζει να αναλάβουμε δράση για τη θεραπεία του αντίστοιχου πληθυσμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάζει δεδομένα από 16 χώρες παγκοσμίως:

1. Η κορύφωση της σχετιζόμενης με τον HCV κίρρωσης, των ηπατοκυτταρικών καρκινωμάτων και του θανάτου που σχετίζονται με το ήπαρ θα επέλθει σε 10 ή και περισσότερα χρόνια από τώρα.

2. Η μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με την HCV λοίμωξη είναι συνάρτηση της πρόσβασης στη θεραπεία. Ο μόνος τρόπος να επέμβουμε στο φορτίο νοσηρότητας του HCV είναι να αναβαθμίσουμε την θεραπευτική κάλυψη για όλους. Επίσης, θα πρέπει να υλοποιήσουμε στρατηγικές επενδύσεις και να σχεδιάσουμε μια συνετή πολιτική η οποία θα εστιάζει στην προτεραιοποίηση των ασθενών με πιο προχωρημένη ηπατική νόσο.

Επίσης τα στοιχεία σχετικά με την θεραπευτική κάλυψη είναι απογοητευτικά. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πλειοψηφία των ασθενών δεν είναι υπό θεραπεία και οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόνο 1 στα 10 άτομα που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C έχουν λάβει θεραπεία.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις