Τέσσερα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα έθεσε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στην 109η Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ: Το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, το θέμα της υγείας, το θέμα των φυσικών καταστροφών, το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων.
Τόνισε ότι στην παρούσα οικονομική φάση που βρίσκεται η Ελλάδα εφαρμόζοντας μόνο το Πυλώνα Ι στο ασφαλιστικό δεν θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα της και απηύθυνε ερώτημα προς τον αναπληρωτή Υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος ήταν παρών, αν «η εμμονή να μην εφαρμόζεται το μοντέλο της ασφάλισης είναι ευθεία αμφισβήτηση ή αποτελεί ιδεολογικό προσανατολισμό». Προσέθεσε δε, η ιδιωτική ασφάλιση έχει την δυνατότητα να προσφέρει στο κράτος ιδιωτικά κεφάλαια, κεφάλαια που το κράτος δεν έχει ή δεν πρέπει να αντλεί από το κρατικό προϋπολογισμό.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ στο θέμα των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης υπογράμμισε ότι το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στις υποσχέσεις που έδωσαν οι πολιτικοί στους πολίτες χωρίς η πολιτεία να είναι σε θέση να τις εκπληρώσει.
Επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι σε καμία σχεδόν άλλη χώρα της Ευρώπης δεν εφαρμόζεται μόνο το αναδιανεμητικό σύστημα, λειτουργεί παράλληλα και το κεφαλαιοποιητικό.
Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ είπε:
Ο Πυλώνας Ι αποτελεί το δίχτυ ασφαλείας με την εγγύηση του δημοσίου και βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα. Ο Πυλώνας ΙΙ είναι τα επαγγελματικά ταμεία, όπου σε άλλα κράτη είναι υποχρεωτικά και σε άλλα προαιρετικά. Βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και χρηματοδοτείται από το κράτος, τον εργοδότη και τους εργαζόμενους. Ο Πυλώνας ΙΙΙ αποτελεί την ιδιωτική ασφάλιση και τις ιδιωτικές συντάξεις και λειτουργεί με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Υγεία μόνο με ΣΔΙΤ
Μιλώντας για το θέμα της Υγείας το οποίο αποτελεί πρόβλημα ακόμα δυσεπίλυτο στην Ελλάδα τόνισε ότι οι περισσότερες χώρες συγκροτούν σχήματα και συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το θέμα της περίθαλψης ανατίθεται σε ασφαλιστικές εταιρείες όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο, την Γαλλία, την Ολλανδία.
Το κράτος δεν έχει μεταφέρει τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών
Το τρίτο θέμα που έθιξε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ήταν το θέμα των φυσικών καταστροφών λόγω του υψηλού δείκτη σεισμικότητας στην Ελλάδα και των αποζημιώσεων που έχει να καταβάλλει το κράτος από τον προϋπολογισμό του, μη έχοντας μεταφέρει το κίνδυνο σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Εκατομμύρια ευρώ χάνονται από τα ανασφάλιστα
Αναφερόμενος στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα υπογράμμισε ότι στην χώρα μας κυκλοφορούν περί τα 700χιλιάδες ανασφάλιστα με 1 εκατομμύριο, επισημαίνοντας ότι τα διαφυγόντα κέρδη από φόρους υπολογίζονται σε 26 εκατ. ευρώ ίσως και περισσότερα. Στο ποσό αυτό όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν περιλαμβάνονται κέρδη από φόρους και προμήθειες.
Τέλος ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στην εποπτεία των Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ)
Η απάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη
Λαμβάνοντας το λόγο ο Τρύφων Αλεξιάδης δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Πρόεδρου της ΕΑΕΕ, ωστόσο πρότεινε έξι μέτρα, τονίζοντας ωστόσο από την αρχή της ομιλίας ότι δεν είναι ο αρμόδιος για θέματα ιδιωτικής ασφάλισης.
Πρότεινε την δημιουργία θεσμού διαβούλευσης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, υπουργείου και εργαζομένων, την ταχεία αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν με τη σύσταση ασφαλιστικών δικαστηρίων, την σύσταση σώματος ανεξαρτήτων πραγματογνωμόνων για την αξιολόγηση των ζημιών, την δημιουργία εθνικών πολιτικών που θα εστιάζουν στα διεθνή προβλήματα, μεέτρα ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.