Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα αποφασίσει με σχετική ψηφοφορία η Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας, ρίχνοντας την «αυλαία» στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, που ξεκίνησε από την προηγούμενη προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή και ολοκληρώνεται στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή.
Θα προηγηθεί πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια από 18 έως 22 Νοεμβρίου για τις αναθεωρητέες διατάξεις που ψήφισε και εισηγείται η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία θα παραδώσει την έκθεση της την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.
Στη σημερινή (08/11) τελευταία συνεδρίαση, και έπειτα από 12 συνεδριάσεις συνολικής διάρκειας 70 ωρών και με πάνω από 168 παρεμβάσεις και εξαντλητικές συζητήσεις, η Επιτροπή Αναθεώρησης ολοκλήρωσε το έργο της, με τη ψηφοφορία επί των προτάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την τελική διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κοινή διαπίστωση όλων των κομμάτων ήταν ότι έγινε μία γόνιμη, δημοκρατική και υψηλού επιπέδου συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, απορρίφθηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΚΙΝΑΛ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη της επίμαχης ερμηνευτικής διάταξης στο άρθρο 86, προς την κατεύθυνση διευκρίνισης ότι το πεδίο ισχύος του άρθρου αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέσθηκαν κατά την άσκηση και όχι επ' ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων.
Σημειώνεται ότι, η θέση του ΚΚΕ είναι υπέρ της πλήρους κατάργησης του άρθρου 86.
Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε, επίσης, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων για καθιέρωση απλής αναλογικής, της υποχρεωτικής βουλευτικής ιδιότητας του πρωθυπουργού, για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και για συνταγματοποίηση του πολιτικού όρκου, για τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων για διεθνείς συνθήκες και προτάσεις νόμων, για την καθιέρωση «εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας» και για την περαιτέρω συνταγματική κατοχύρωση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η κατάργηση των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια για συνταγματοποίηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ευρύτατη αποδοχή είχε η διάταξη του άρθρου 32 παρ. 4 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθώς όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ συμφώνησαν.