Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός το πρωί της Δευτέρας στις συναλλαγές στην Ασία, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων έξι μηνών, καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα ενίσχυσαν τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.
Το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε έως και 1,3%, φτάνοντας τα 3.245 δολάρια η ουγγιά στις ασιατικές αγορές, μετά την αιφνιδιαστική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Moody’s Ratings την Παρασκευή.
Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε το κρατικό αξιόχρεο των ΗΠΑ από Aaa σε Aa1, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αδυναμία διαχείρισης του δημοσιονομικού ελλείμματος από διαδοχικές κυβερνήσεις. «Αν και αναγνωρίζουμε τις σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αντοχές των ΗΠΑ, αυτές δεν επαρκούν πλέον για να αντισταθμίσουν τη φθορά των δημοσιονομικών δεικτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Moody’s.
Ταλάντευση, αλλά η μεγάλη εικόνα παραμένει ανοδική
Ο χρυσός έχει παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες. Την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια από τον Νοέμβριο, λόγω της αποκλιμάκωσης στις γεωπολιτικές εντάσεις, μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο που τον οδήγησε για πρώτη φορά πάνω από τα 3.500 δολάρια τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, η συνολική πορεία του παραμένει θετική – ο χρυσός είναι αυξημένος πάνω από 20% από την αρχή του έτους, καθώς ενισχύθηκε από διεθνείς συγκρούσεις, την εμπορική επιθετικότητα του Ντόναλντ Τραμπ και αυξημένες εισροές σε ETFs χρυσού.
Βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα – Μακροπρόθεσμες προοπτικές
Ο Vasu Menon, διευθυντής στρατηγικής επενδύσεων της Oversea-Chinese Banking Corp., σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι ο χρυσός ενδέχεται να παραμείνει ευμετάβλητος βραχυπρόθεσμα, καθώς οι ειδήσεις εναλλάσσονται ανάμεσα σε θετικές και αρνητικές. Ωστόσο, προσέθεσε ότι οι πολιτικές του Τραμπ και η στροφή πολλών επενδυτών μακριά από το δολάριο δημιουργούν «ούριους δομικούς ανέμους» για τον χρυσό που μπορεί να τον οδηγήσουν σε νέα ιστορικά υψηλά τα επόμενα χρόνια.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα – ασήμι, παλλάδιο και πλατίνα- νωρίς στις ασιατικές συναλλαγές