Αγορές

Ανοδική δυναμική αποκτά πάλι το χρηματιστήριο


Θετική εικόνα διαμορφώνεται σήμερα στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, που κινούνται από χθες σε τροχιά ανάκαμψης, μετά τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις δύο πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις.

Η γνωστοποιηθείσα πρόθεση της κυβέρνησης  να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων, σε τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου και σε κινήσεις  προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων,  βελτιώνει το χρηματιστηριακό κλίμα, δημιουργώντας ισχυρότερες προσδοκίες.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος. Ενισχύονται οι τιμές των ομολόγων – οι αποδόσεις τους  υποχωρούν αντιστοίχως κατά 4 μονάδες βάσης, παραμένοντας πάντως αρκετά υψηλότερα από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αγορά έχει αποκτήσει ανοδική δυναμική, η οποία θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί τις επόμενες εβδομάδες, υπό την επίδραση «εντυπώσεων» και προσδοκιών που θα δημιουργήσουν οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας.

Όπως υποστηρίζουν, οι απώλειες του πρώτου μετεκλογικού διημέρου οφείλονται κυρίως σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και δεν αντανακλούν αναθεώρηση προβλέψεων-εκτιμήσεων των ξένων επενδυτών για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την κυβερνητική αλλαγή.

Στις 900 μονάδες ο πήχυς

Καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης στο ΧΑ τις επόμενες εβδομάδες  θα είναι η στάση επιθετικών funds που συνδυάζουν κινήσεις σε μετοχές και Παράγωγα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι  η ανάκαμψη θα συνεχισθεί,  ενώ η μεταβλητότητα θα αυξάνεται τις επόμενες μέρες, καθώς ο ΓΔ θα οδεύει προς τη «διακεκαυμένη ζώνη» των 895-900 μονάδων, όπου θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση

Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς η διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγάλη γκάμα χαρτιών και η επάνοδος στο προσκήνιο πολλών μετοχών της μεγαλομεσαίας και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Σκεπτικισμό προκαλεί πάντως η σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου.  Σήμερα η  ανοδική κίνηση συντελείται με υποτονικές συναλλαγές και μικρό τζίρο – μόλις 17 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συνεδρίασης.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες κινούνται  σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας  συνεχώς έδαφος, χωρίς τις συνήθεις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. ανοδικά σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, με μικρά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 1,30%, στις 872,7 μονάδες και βρίσκεται στα υψηλά ημέρας,  απομακρυνόμενος σε απόσταση ασφαλείας από την περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,10%  στις 2.174 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,56% και τώρα βρίσκεται στο +1,30%, στις  780 μονάδες. Προηγείται με +6,5% η Attica Bank. Πειραιώς +2,6%, Εθνική +1,4%, Eurobank kai Alpha +1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5,2%, ΔΕΗ +3,3%, Cenergy  και Jumbo +2,6%,  Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Φουρλής και Lamda +2,3%. Στο κόκκινο μόνον η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-0,8%).

 Στα mid caps  πρωταγωνιστούν πάλι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη:  Ιντρακάτ +9%, Κέκροψ +7,5%, Intacom +4,5%, Intralot +3,6%. Μαζί τους "τρέχουν"  Αβαξ (+4,5%) Πλαστικά Θράκης και Κρι-Κρι (+3%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα