Αγορές

Ανοδος με συναλλακτική άπνοια στο χρηματιστήριο


Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, συντηρώντας τις προσδοκίες για μία μεγαλύτερη ανοδική κίνηση  προς τις 905 μονάδες, που αποτελούν το επόμενο ορόσημο για την αγορά. Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορεί η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορά.

Παρά το νέο άλμα της τιμής του φυσικού αερίου (+5,2% αυτή την ώρα) και την άνοδο του brent (+1%), τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street καταγράφουν σήμερα αξιόλογα κέρδη. Στο +1,3% βρίσκονται ο DAX και o Dw Jones, κατά 1,5% ενισχύεται ο Nasdaq. Ωθηση στις αγορές δίνουν τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την απασχόληση (επιδόματα ανεργίας) και θετικά οικονομικά αποτελέσματα γ' τριμήνου πολλών εταιρειών της Wall Street.

Οσον αφορά το ΧΑ, χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, εν αναμονή ειδήσεων και γεγονότων που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και τάση.  Πολύ πιθανή θεωρείται μία ανοδική εκτόνωση τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν προβληματισμό προκαλεί η συρρίκνωση του όγκου συναλλαγών και του ημερήσιου τζίρου, που υποδηλώνει στάση αναμονής από πλευράς των μεγάλων funds. Ο συνολικός τζίρος ήταν σήμερα μόλις 28,6 εκατ. ευρώ

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις, αλλάζοντας πολλές φορές κατεύθυνση στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε από τις 884,72 μονάδες (+0,07%) μέχρι τις 891 (+0,78%). Τερμάτισε στις 888,59 με κέρδη 0,51%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,60%, στις 2.148,53 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητος ο δείκτης των Mid Caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε για λίγο στο κόκκινο, σημειώνοντας -0,31%. Ανέκαμψε μέχρι +1,47% και έκλεισε με κέρδη 0,78%.  Πρώτη η Alpha με +1,9%. Ακολούθησαν Πειραιώς +0,9%, Eurobank και Τρ. Ελλάδος +0,4%. Στο κόκκινο Attica Bank -1,4%, Εθνική -0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα Jumbo κέρδισαν 2,5%, ΕΛΠΕ +1,7%, Τιτάν +1,5%, Coca-Cola και Aegean +1,2%, Motor Oil +0,8%. Στο κόκκινο Βιοχάλκο -0,9%, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ -0,6%,Μυτιληναίος -0,4%.

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΕΥΑΘ +3%, Ικτίνος +2,2%,  Κρι-Κρι +1,6%, Αβαξ +1,5%. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν δυο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intracom -5%, Ιντρακάτ -3,7%. Ακολούθησε ο ΟΛΘ με -2,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης