Χρηστικά

Ανταλλαγές φοροφυγάδων μεταξύ ΑΑΔΕ και Αρχής για το ξέπλυμα!


Αυξημένα κρούσματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καταγράφονται στους πρώτους μήνες του 2021

Αυξημένα κρούσματα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καταγράφονται στους πρώτους μήνες του 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ παραπέμπει στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εκατοντάδες υποθέσεις φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, αφετέρου υποβάλει αθρόες μηνύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο τετράμηνο του 2021 οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή για το ξέπλυμα 202 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, οι οποίοι θα ελεγχθούν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Από αυτούς οι 199 φορολογούμενοι (ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα) κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρο το 2020 οι αντίστοιχες υποθέσεις ήταν μόλις 225 (και φέτος σε ένα τετράμηνο είναι 202) ενώ και το 2019 που δεν ήταν έτος καραντίνας, ήταν 300 και 247 ήταν το έτος 2018. Αυτό σημαίνει ότι φέτος διαπιστώνεται έξαρση της μεγάλης φοροδιαφυγής, που απαιτεί και τη διερεύνηση πιθανού ξεπλύματος χρήματος.

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων υποθέσεων φοροδιαφυγής που εντόπισαν οι φορολογικές αρχές ανέρχεται στο πρώτο τετράμηνο σε 279,92 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, 326 υποθέσεις φορολογουμένων με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των οποίων ανέρχεται σε 226,66 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από τις Δ.Ο.Υ, τα Ελεγκτικά Κέντρα (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ, ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π) και την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. υποβλήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους, 631 μηνυτήριες αναφορές εναντίον φοροφυγάδων και οφειλετών του δημοσίου.

Οι υποθέσεις της Αρχής

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής «ύποπτων» υποθέσεων, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, δεκάδες υποθέσεις με εκατοντάδες εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που κατηγορούνται ξέπλυμα μαύρου χρήματος ελέγχονται και για φοροδιαφυγή ή για οφειλές προς το δημόσιο. Έτσι η Αρχή για το ξέπλυμα αποστέλλει στην Εφορία όλες τις υποθέσεις που διερευνώνται για «μαύρο χρήμα».

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, η Αρχή απέστειλε στην ΑΑΔΕ, 84 υποθέσεις μαύρου χρήματος για να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή.

Επίσης στις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται συνολικά 388 πρόσωπα, ενώ οι φορολογικές αρχές εξέδωσαν εντολές ελέγχου για 312 πρόσωπα.

Το 2020 οι υποθέσεις που εστάλησαν από την Αρχή στην ΑΑΔΕ ήταν 259 και αφορούσαν 706 πρόσωπα ενώ διατάχθηκαν 405 φορολογικοί έλεγχοι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα