Ενέργεια

Αντέχει η ΔΕΗ, η S&P «καίει» το κακό σενάριο


Αποκλείονται δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τα επόμενα δύο χρόνια. Μπαίνουν όρια στο παιχνίδι των short με τη μετοχή.

Το χειρότερο σενάριο για την πορεία της ΔΕΗ, που έδινε ορμή και… θρασύτητα σε όσους παίζουν short τη μετοχή της, διαψεύσθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο από τον κορυφαίο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, την αμερικανική S&P.

Το μήνυμα της S&P σε όσους προχωρούν σε άκρατη σεναριολογία και χρηματιστηριακή κερδοσκοπία, ποντάροντας σε πιθανή αδυναμία της ΔΕΗ να εξυπηρετήσει το δανεισμό της στο κοντινό μέλλον είναι αρκετά σαφές: η ΔΕΗ αντέχει, καθώς διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να καλύψει τις υποχρεώσεις της όχι μόνο για 12, αλλά για 24 μήνες.

Αυτό μπορεί να μην σημαίνει ότι όλα είναι καλά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και το Ελληνικό Δημόσιο έχουν χρονικά περιθώρια για να αντιδράσουν στη σημαντική μείωση της κερδοφορίας της επιχείρησης και, με τα κατάλληλα μέτρα, να την επαναφέρουν σε βιώσιμη λειτουργία.

Όπως τονίζει η S&P τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 ήταν μεν ασθενή, αλλά η αξιολόγησή της (CCC+ με θετικό outlook, που σημαίνει πιθανή αναβάθμιση εντός 12μήνου) δεν αναθεωρείται, καθώς η επιχείρηση δεν θα έχει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων της.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ έχει πρόσβαση σε ρευστότητα που υπερβαίνει τα 1,1 δισ. ευρώ, καθώς τα ρευστά διάθεσιμά της είναι 435 εκατ. ευρώ και έχει πρόσβαση σε πιστωτικές γραμμές για να αντλήσει μέχρι 702 εκατ. ευρώ, με την εξόφληση του κεφαλαίου να τοποθετείται μετά το 2022.

Η ρευστότητα αυτή υπερκαλύπτει τις λήξεις δανείων των επόμενων 24 μηνών. Η αυριανή πληρωμή των 350 εκατ. ευρώ έχει ήδη καλυφθεί, σύμφωνα με την S&P, από τη ρευστότητα που διαθέτει η ΔΕΗ και τις πιστωτικές γραμμές ελληνικών τραπεζών, ενώ η επόμενη πληρωμή κεφαλαίου τοποθετείται το 2020.

Μετά τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 44% το 2018, η S&P δεν προβλέπει άλλη επιδείνωση φέτος. Αντίθετα, εκτιμά ότι θα βελτιωθούν τα EBITDA, καθώς η ΔΕΗ δεν θα επιβαρυνθεί με το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, που πλησίασε τα 200 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ θα αυξήσει τα κέρδη της με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας στους καταναλωτές σε 10% από 15%.

Σε κάθε περίπτωση, η S&P κρίνει ότι η βελτιωμένη κατάσταση της οικονομίας και της θέσης του Ελληνικού Δημοσίου δικαιολογούν θετική πρόβλεψη για την εξέλιξη της πιστοληπτικής βαθμολογίας της ΔΕΗ, ενώ σε περίπτωση που η επιχείρηση βρεθεί σε εντονότερη πίεση θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αυτές οι παραδοχές από ένα μεγάλο οίκο αξιολόγησης οριοθετούν και το κερδοσκοπικό παιχνίδι στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΔΕΗ, που είναι και η μόνη εισηγμένη πλην των τραπεζών, η οποία βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των short, με την Lansdowne Partners να διατηρεί ανοικτή θέση που αντιστοιχεί στο 1,51% των μετοχών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2018 και με το σημερινό κλείσιμο (-5,41%), οι απώλειες της μετοχής είναι της τάξεως του 30%. Το ποσοστό αυτό της μείωσης της χρηματιστηριακής αξίας, η οποία έχει πέσει στα 292 εκατ. ευρώ, συνάδει απόλυτα με τη μείωση της λογιστικής αξίας, με βάση τα αποτελέσματα 2018, η οποία ήταν επίσης περίπου 30%.

Περαιτέρω μείωση θα ήταν δικαιολογημένη μόνο εάν η αγορά πίστευε πραγματικά ότι είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα το «μαύρο» σενάριο της αφερεγγυότητας της ΔΕΗ, δηλαδή των δυσκολιών στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Δεδομένου ότι αυτό ακριβώς το σενάριο έχει «καεί» από την… καθ’ ύλην αρμόδια S&P, περαιτέρω πτώση της μετοχής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εκτός ίσως από την περίπτωση όπου καταλήξει σε νέα αποτυχία ο διαγωνισμός για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια πώλησης και υδροηλεκτρικών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα