Αγορές

Ράλι στη Wall Street, άλμα-ρεκόρ του Dow Jones


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, εν αναμονή παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και διεθνείς αγορές με στόχο τη στήριξη των οικονομιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας κορωνοϊού. Το "σύνθημα" δόθηκε από τη Wall Street, όπου ο δείκτης Dow Jones σημείωσε σήμερα τα μεγαλύτερα (σε μονάδες) ημερήσια κέρδη της ιστορίας του, μετά από ένα ξέφρενο ράλι, που επιταχύνθηκε την τελευταία ώρα των συναλλαγών. Τη σκυτάλη  θα πάρουν την Τρίτη οι ασιατικές αγορές και οι ευρωπαϊκές, που κινήθηκαν σήμερα με έντονες διακυμάνσεις χωρίς ενιαία τάση.

 Οι αγορές προεξοφλούν τώρα  μεγάλη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και ανάλογες κινήσεις από την ΕΚΤ και από άλλες κεντρικές τράπεζες. Αναμένεται μάλιστα ότι η Fed  θα προχωρήσει γρήγορα και σε δεύτερη μείωση επιτοκίων. Προσδοκίες δημιουργούν και οι διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι θα συνδράμουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες  αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Μέσα σε μία συνεδρίαση η Wall Street  κάλυψε περίπου το ήμισυ των απωλειών που είχε υποστεί την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κορυφώθηκαν οι ανησυχίες για την έξαρση της επιδημίας. Μετά από απώλειες 12,4% την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dow Jones πραγματοποίησε σήμερα άλμα 1.294 μονάδων - το μεγαλύτερο στην ιστορία του - κλείνοντας στις 26.703,32 με άνοδο 5.09%.

Και οι 30 μετοχές του έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Apple (+9,3%), η Walmart (+7,6%) και η United Health Group (+7,12%).

Ο περισσότερο αντιπροσωπευτικός δείκτης S&P 500  κέρδισε 4,60%, τερματίζοντας στις 3.090,23   Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 4,49%) στις 8.952,16 μονάδες,μονάδες.

Νωρίτερα στην Ευρώπη ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC40 έχαναν έως και 2,3%, ενώ ξεκίνησαν με κέρδη 2,5%-2,8%. Οταν ξεκίνησε το ράλι στη Wall  άλλαξαν κατεύθυνση και οι απώλειες ελαχιστοποιήθηκαν. Ανοδο 1,13% σημείωσε ο FTSE100 στο Λονδίνο.

Αντιπαρήλθε τα άσχημα νέα

Εστιάζοντας στα θετικά μηνύματα από Fed  και ΔΝΤ, οι αμερικανικές αγορές αντιπαρήλθαν τα απογοητευτικά νέα για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, αλλά και τα νέα στοιχεία που δείχνουν ταχεία εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού.

Τέσσερις νέοι θάνατοι από τον COVID-19 σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, αυξάνοντας σε έξι τον συνολικό αριθμό των θυμάτων. Ο απολογισμός της επιδημίας ξεπέρασε σήμερα τους 3.000 νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη. Στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων  πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικό ρυθμό, όπως και στη Γαλλία, όπου αποφασίστηκε χθες να κλείσει τις πόρτες του το μουσείο του Λούβρου.

Στις ΗΠΑ απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής δραστηριότητας: Τον Φεβρουάριο ο  επιμέρους δείκτης ΡΜΙ (ISM manufacturing Purchasing Manager’s Index)  υποχώρησε στο 50,1 από 50,9 τον Ιανουάριο. Βρίσκεται λοιπόν "στην κόψη του ξυραφιού", καθώς οι 50 μονάδες είναι το όριο εισόδου σε ζώνη ύφεσης.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε πως οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G7) θα προβούν σε συντονισμένες ενέργειες για να περιορίσουν την επίπτωση της επιδημίας του κορονoϊού την οικονομική ανάπτυξη.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος, τον χαμηλότερο από το 2009, έναντι ρυθμού 2,9% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, εξαιτίας του COVID-19.

Ο Οργανισμός προέβλεψε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να ανακάμψει στο 3,3% το 2021, υπό την προϋπόθεση πως η επιδημία θα κορυφωθεί στην Κίνα το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η εξάπλωσή της σε άλλα σημεία του πλανήτη θα αποδειχθεί ήπια και περιορισμένη. Ωστόσο, εάν ο ιός εξαπλωθεί σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί έως το 1,5% φέτος, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ. 

Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως μια συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομική τόνωση ύψους 0,5% του ΑΕΠ στις χώρες του G20, θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα σε δυο χρόνια σε μια ανάπτυξη υψηλότερη κατά 1,2%. Στις ΗΠΑ, η επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να είναι περιορισμένη (στο 1,9% από 2% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επέμβουν για την τόνωση της οικονομίας, ενώ περιμένουν δυναμική δημοσιονομική πολιτική από τις κυβερνήσεις.  Με ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των G7, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη με προεδρεύοντες τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν και τον επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις