Χρηστικά

Πογκρόμ ελέγχων στις 704.604 αιτήσεις για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7


Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν όποιοι έλαβαν ή θα λάβουν κρατική ενίσχυση, αλλά και εκείνοι που κόπηκαν

Από το «κόσκινο» των φορολογικών ελεγκτών περνάνε και οι 704.604 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη λήψη Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιτήδειοι που επιχείρησαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να λάβουν κρατική ενίσχυση χωρίς να τη δικαιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ενδελεχή έλεγχο θα περάσουν τόσο εκείνοι που επιλέχθηκαν για να λάβουν Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο και εκείνοι που κόπηκαν.

Η ΑΑΔΕ, μέσω των 7 Επιστρεπτέων Προκαταβολών έχει αποκτήσει ένα τεράστιο αρχείο με χιλιάδες υποθέσεις προς άμεσο φορολογικό έλεγχο και αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας θα ξεκινήσει ένα ελεγκτικό πογκρόμ.

Οι κυρώσεις θα είναι βαριές για όσους έλαβαν κρατικές ενισχύσεις χωρίς αν τις δικαιούνται και τις πήραν, αφού «μαγείρεψαν» τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων ή ανέγραψαν ψευδή στοιχεία στις αιτήσεις.

Οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες, όχι μόνο θα επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν με τόκο, αλλά συγχρόνως:

  • Θα υποστούν εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο για την τελευταία πενταετία.
  • Θα παραπεμφθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς και θα αντιμετωπίσουν και ποινικές κυρώσεις.

Εκείνοι που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ξεγελάσουν το σύστημα, χωρίς να λάβουν κρατική ενίσχυση, θα υποστούν φορολογικό έλεγχο.

Τα τεχνάσματα

Το βασικό τέχνασμα που χρησιμοποίησαν χιλιάδες αιτούντες Επιστρεπτέα Προκαταβολή ήταν η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τη χρήση του 2019.

Η χορήγηση Επιστρεπτέας Προκαταβολής είχε και έχει ως βασικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου, το 2020 ή το 2021 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, ήτοι 2019 ή πρώτο τρίμηνο του 2020, τουλάχιστον κατά 20%.

Αυτό που έκαναν ορισμένοι ήταν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να αυξήσουν τα έσοδα του 2019 ή του πρώτου τριμήνου του 2020, ώστε ο τζίρος του 2020 ή του του πρώτου τριμήνου του 2021, να εμφανίζεται μειωμένος άνω του 20%.

Για τον αυξημένο τζίρο που δήλωσαν για τα προηγούμενα έτη, πλήρωσαν αυξημένο φόρο, αλλά υπολόγισαν ότι το ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ελάμβαναν, θα ήταν πολύ υψηλότερο και συνεπώς θα ήταν κερδισμένοι.

Επίσης, από τους πρώτους ελέγχους της ΑΑΔΕ προέκυψε ότι οι «διορθώσεις» του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς έγιναν λίγο πριν την υποβολή αιτήματος λήψης Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Οι περισσότερες απάτες εντοπίζονται από τον 4ο κύκλο της  Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς, στους τρεις πρώτους κύκλους υπήρχε κάποιος δισταγμός για το «τζάμπα χρήμα» που προσέφερε η Εφορία.

Ενδεικτικά στον πρώτο κύκλο έλαβαν κρατική ενίσχυση μόλις 52.490 επιχειρηματίες, στον β΄ κύκλο 89.732, στον γ΄ κύκλο 101.522, ενώ από τον 4ο και μετά αυξήθηκαν αισθητά στους 447.041, σε 359.691 στον ε΄ κύκλο σε 286.181 στον στ΄ κύκλο και σε περίπου 300.000 στον 7ο κύκλο.

Από τον 4ο κύκλο και μετά το ενδιαφέρον αυξήθηκε καθώς καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι είναι εύκολη η διαδικασία λήψης της κρατικής ενίσχυσης, ακόμα και παραποίηση των στοιχείων.

Ωστόσο, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο, στις αιτήσεις ανέδειξαν τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν κάποιοι, τα οποία έλαβαν τη μορφή… πανδημίας από τον 5ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μετά.

Έλεγχοι και κυρώσεις

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, σε περίπτωση καταστρατήγησης των διατάξεων ή υποβολής δηλώσεων με ψευδή ή ανακριβή στοιχεία που τροποποιούν το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, του κύκλου εργασιών ή τους ΚΑΔ ή δεν αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων, με σκοπό είτε την υπαγωγή είτε την προσαύξηση του ποσού της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ, έχει την ευχέρεια:

  • Να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία.
  • Να μη συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
  • Να κοινοποιεί τα ευρήματα στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
  • Να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα