Θυμάστε τις πρώτες μέρες του διαδικτύου; Μόντεμ μέσω τηλεφώνου, ιστότοποι Geocities και η συγκίνηση της ανακάλυψης ενός νέου chatroom; Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό ήταν μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Από τότε, το internet έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί τόσο πολύ, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν στην αρχή του. Τώρα, καθώς μπαίνουμε στην εποχή του Web3, πρόκειται να δούμε άλλη μία "σεισμική" αλλαγή στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον διαδικτυακό κόσμο.
Τι είναι, λοιπόν, το Web3 και γιατί μας ενδιαφέρει;
Για να κατανοήσουμε το Web3, πρέπει να ξεκινήσουμε με το Web1. Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση του Διαδικτύου, όταν ήταν, ως επί το πλείστον, απλώς μια συλλογή στατικών ιστοσελίδων. Το Web1 ήταν απλό και εξυπηρετούσε τον σκοπό του: να παρέχει έναν τρόπο στους ανθρώπους να μοιράζονται πληροφορίες και να συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά περιοριζόταν από την έλλειψη διαδραστικότητας και εξατομίκευσης.
Μετά ήρθε το Web2, το οποίο είναι η έκδοση του Διαδικτύου που γνωρίζουμε περισσότερο σήμερα. Το Web2 χαρακτηρίζεται από την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ροής βίντεο και των φορητών συσκευών. Είναι μια πιο δυναμική και διαδραστική έκδοση του διαδικτύου, όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν και να μοιράζονται το δικό τους περιεχόμενο και όπου οι κοινωνικές συνδέσεις είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές διαδικτυακές εμπειρίες. Το Web2 μας έχει φέρει πολλά οφέλη, αλλά δεν του λείπουν και τα ελαττώματα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το Web2 είναι ο τρόπος που ελέγχεται από μια χούφτα γιγάντιες εταιρείες τεχνολογίας. Αυτές οι εταιρείες ελέγχουν τα δεδομένα μας, τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις, ακόμη και την πρόσβασή μας σε πληροφορίες. Χρησιμοποιούν εξελιγμένους αλγόριθμους για να χειραγωγήσουν τη συμπεριφορά μας και να μας κρατήσουν εθισμένους στις πλατφόρμες τους. Επωφελούνται από την προσοχή και τα δεδομένα μας, χωρίς να μας δίνουν μεγάλο έλεγχο ή αποζημίωση σε αντάλλαγμα.
Εδώ μπαίνει το Web3
Το Web3 είναι η επόμενη εκδοχή του Διαδικτύου και υπόσχεται να είναι πιο αποκεντρωμένο, πιο χρηστοκεντρικό και πιο ισχυρό από το Web2. Αντί να βασίζεται σε μερικές μεγάλες εταιρείες για την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών, το Web3 είναι χτισμένο σε ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων εφαρμογών και υπηρεσιών, καθεμία από τις οποίες ελέγχεται από τους χρήστες της. Αυτό το δίκτυο αναφέρεται συχνά ως αποκεντρωμένος ιστός ή blockchain.
Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το blockchain, είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει την ασφαλή, διαφανή και αποκεντρωμένη τήρηση αρχείων. Η πιο διάσημη εφαρμογή του blockchain είναι το Bitcoin, το αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που έχει γίνει πρωτοσέλιδο εδώ και χρόνια. Αλλά το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά περισσότερα από το νόμισμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps) που εκτελούνται σε ένα δίκτυο υπολογιστών και όχι σε έναν μόνο διακομιστή.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα για το Web3 είναι ο τρόπος που επιτρέπει νέους τύπους διαδικτυακών αλληλεπιδράσεων. Με το Web3, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν απευθείας μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζονται μεσάζοντες όπως οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούν να κατέχουν και να ελέγχουν τα δεδομένα τους και να αποφασίζουν ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά. Μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικτυακές κοινότητες που είναι πιο δημοκρατικές και διαφανείς από αυτές που έχουμε συνηθίσει.
Για να σας δώσω ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα για το πώς μπορεί να μοιάζει το Web3, θα σας πω μια μικρή ιστορία: Πριν από μερικά χρόνια δημιουργήθηκε μια μικρή διαδικτυακή κοινότητα συγγραφέων. Μοιράστηκαν τη δουλειά τους, παρείχαν σχόλια ο ένας στον άλλο και γενικά υποστήριξαν ο ένας τον άλλον στις δημιουργικές τους προσπάθειες. Ήταν μια εξαιρετική κοινότητα, αλλά φιλοξενήθηκε σε μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που ήταν γνωστή για την τοξικότητά της και τα ζητήματα απορρήτου δεδομένων. Βρίσκονταν στο έλεος των αλγορίθμων της πλατφόρμας και γνώριζαν ότι τα δεδομένα τους συλλέγονταν και δημιουργούσαν έσοδα για την πλατφόρμα χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Τώρα, υπάρχουν πλατφόρμες Web3 που θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα καλύτερο σπίτι για αυτή τη μικρή συγγραφική κοινότητα. Μια τέτοια πλατφόρμα ονομάζεται Hala. Είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να συμμετέχουν σε κοινότητες με βάση κοινά ενδιαφέροντα. Στο Hala, η προαναφερθείσα συγγραφική κοινότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ομάδα εντελώς ανεξάρτητη από οποιαδήποτε κεντρική πλατφόρμα. Τα μέλη θα μπορούσαν να αποφασίζουν ποιος θα συμμετάσχει και να ελέγχουν τα δεδομένα τους και τον τρόπο κοινής χρήσης του περιεχομένου τους.
Το Hala διαθέτει επίσης ενσωματωμένα εργαλεία για crowdfunding, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για να συγκεντρώσουν χρήματα για τα συγγραφικά τους έργα. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα έξυπνο συμβόλαιο που διανέμει αυτόματα τα κεφάλαια στα μέλη της κοινότητάς τους βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (για παράδειγμα, εάν η γραφή κάποιου λαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό θετικών ψήφων από την κοινότητα). Αυτό θα τους έδινε έναν πιο δημοκρατικό τρόπο χρηματοδότησης της δημιουργικής τους εργασίας, χωρίς να βασίζονται στις ιδιοτροπίες των εκδοτών ή στους αλγόριθμους των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.
Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς το Web3 μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε στο διαδίκτυο. Υπάρχουν αμέτρητες άλλες δυνατότητες, από αποκεντρωμένες αγορές έως κοινωνικά δίκτυα που δίνουν προτεραιότητα στο απόρρητο και τον έλεγχο των χρηστών. Το Web3 βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια, αλλά ήδη προσελκύει πολλή προσοχή και επενδύσεις τόσο από εταιρείες τεχνολογίας όσο και από μεμονωμένους χρήστες.
Φυσικά, το Web3 δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η υιοθέτησή του από τους χρήστες. Για να απογειωθεί πραγματικά το Web3, πρέπει να είναι προσβάσιμο και φιλικό προς τον χρήστη. Δεν μπορεί να είναι μόνο για λίγους που γνωρίζουν την τεχνολογία. πρέπει να είναι για όλους. Ευτυχώς, ήδη γίνονται προσπάθειες για να γίνει το Web3 πιο φιλικό προς τον χρήστη, από επεκτάσεις προγραμμάτων περιήγησης που επιτρέπουν απρόσκοπτη αλληλεπίδραση με αποκεντρωμένες εφαρμογές, έως εκπαιδευτικούς πόρους που εξηγούν τις έννοιες του blockchain και της αποκέντρωσης με απλά λόγια.
Μια άλλη πρόκληση είναι η ανάγκη για διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών Web3. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πολλά ανταγωνιστικά πρότυπα και πρωτόκολλα, τα οποία μπορεί να δυσκολέψουν τους χρήστες να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών dApps ή κοινοτήτων. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία προτύπων διαλειτουργικότητας, τα οποία θα επέτρεπαν ένα πιο απρόσκοπτο και συνδεδεμένο οικοσύστημα Web3.
Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει το Web3;
Αν είστε από τους ανθρώπους που εκτιμούν το απόρρητο, τον έλεγχο και μια πιο δημοκρατική διαδικτυακή εμπειρία, τότε το Web3 έχει πολλά να προσφέρει. Είναι ένας τρόπος για να ανακτήσουμε τον έλεγχο από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και να δημιουργήσουμε διαδικτυακές κοινότητες που είναι πραγματικά επικεντρωμένες στον χρήστη. Είναι ένας τρόπος συμμετοχής σε μια πιο διαφανή και δίκαιη διαδικτυακή οικονομία, όπου οι χρήστες ανταμείβονται για τις συνεισφορές τους, αντί κάποιοι να τους εκμεταλλεύονται για την προσοχή τους.