Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς κατώτερες του αναμενομένου ήταν οι θέσεις εργασίας που δημιούργησε η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τον Αύγουστο. Ειδικότερα, προστέθηκαν 235.000 θέσεις εργασίας έναντι 1,053 εκατ. τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 720.000 νέες θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο 5,2% από 5,4%. Παράλληλα, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 0,3%. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό έμεινε στο 61,7%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον Αύγουστο, παρά τους φόβους για τη μετάλλαξη Δέλτα και τα ευρύτερα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit. Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε μεν στις 59,0 μονάδες από το υψηλό επίπεδο 15ετίας των 60,2 μονάδων που σημείωσε τον Ιούλιο, αλλά κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στο διάστημα αυτό. Κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε ξανά τον Αύγουστο λόγω της συνεχιζόμενης διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο δείκτης τιμών εισροών διαμορφώθηκε στις 69,5 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ των 69,9 μονάδων του Ιουλίου. Ο PMI του τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 59,0 μονάδες από 59,8 μονάδες τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι φόβοι ότι μπορεί να επιβληθούν ξανά μέτρα lockdown περιόρισαν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, με τον δείκτη των προσδοκιών τους να υποχωρεί από τις 69,1 στις 68,9 μονάδες που είναι χαμηλό επίπεδο τετραμήνου. Η εξέλιξη αυτή όπως εκτιμούν αναλυτές είναι πιθανόν να ανοίξει τη συζήτηση για τον περιορισμό του προγράμματος ΡΕΡΡ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 19,25% σε ετήσια βάση από 18,95% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο πληθωρισμός κινείται πλέον πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας και είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο και πλέον ετών, πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική της. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν 1,12%, επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο. Η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιό της στο 19% από τον Μάρτιο και έχει δεσμευτεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι αυτό θα παραμείνει υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

Σε συμφωνία κατέληξαν η ΕΕ και η AstraZeneca διασφαλίζοντας την παράδοση των υπόλοιπων δόσεων εμβολίων COVID-19 στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους όρους της Προκαταρκτικής Συμφωνίας Αγοράς που συνήφθη στις 27 Αυγούστου 2020 με την AstraZeneca. Η συμφωνία θα τερματίσει επίσης την εκκρεμή δικαστική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 471.98 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.55%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,200.95 μονάδες, με πτώση 0.74%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,140.3 μονάδες, πέφτοντας 0.33%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,779.1 μονάδες, με βουτιά 0.39%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,689.99 μονάδες, διολίσθησε κατά 1.08%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,069.5 μονάδες, με απώλειες 0.62%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,866 μονάδες, χάνοντας 1.28%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις