Αγορές

«Αποθερμαίνεται» το χρηματιστήριο


Μετά από έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις  και εναλλαγές προσήμων οι χρηματιστηριακοί δείκτες τερμάτισαν σήμερα  στα υψηλά ημέρας, ενώ οι τραπεζικές μετοχές ανέκτησαν μεγάλο μέρος των χθεσινών απωλειών. Ομως η θετική τελική εικόνα στο ταμπλό δεν προδιαγράφει τη συνέχεια.

Ο μικρός χαμηλός τζίρος, οι διακυμάνσεις και οι κινήσεις επιθετικών χαρτοφυλακίων που αυξάνουν πάλι τις short  θέσεις τις τελευταίες  μέρες, συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η αγορά μπαίνει σε φάση αυξανόμενης μεταβλητότητας, αναζητώντας κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας.
Το κλίμα επιβάρυνε σήμερα η έκθεση της Κομισιόν, που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες-ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές σκληραίνουν τη στάση τους και θα ασκήσουν πιέσεις στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η επιφυλακτικότητα ενισχύεται καθώς  αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες ότι από τις επικείμενες εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, ενώ η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ αλλάζει γραμμή πλεύσης μετά την αποπομπή Βενιζέλου.

Ο χαμηλός τζίρος (58 εκατ. ευρώ, στο ήμισυ των προηγούμενων ημερών) δείχνει ότι πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων υιοθετούν στάση αναμονής, προτιμώντας να αποφύγουν το βραχυχρόνιο ρίσκο ώσπου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
Αυτοσυγκράτηση υπάρχει και από πλευράς πωλητών, που επιχειρούν να κατοχυρώσουν βραχυχρόνια κέρδη χωρίς να πιέσουν πολύ τις τικές

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -0,54% στις 808,93 μονάδες και έκλεισε  με άνοδο 0,99% στις 821,40.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,92%, κλείνοντας στις 2.102,52 μονάδες.
Ο τραπεζικός βυθίστηκε  αρχικά στο -1,44%. Λίγο πριν από το κλείσιμο σημείωσε υψηλό +3,14%. Τερμάτισε με κέρδη 2,64%.
Πρώτη στον κλάδο η Εθνική (+4,1%). Ακολούθησαν Πειραιώς +3,4%, Alpha +2,8%, Eurobank +1,4%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-4,2%).
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν  ΕΛΠΕ και Jumbo (+1,92%). Ακολούθησαν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  +1%, Coca-Cola +0,9%, ΕΧΑΕ +0,5%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Φουρλής -1%, Motor Oil και Aegean -0,9%, Σαράντης -0,8%, Cenergy -0,7%, ΔΕΗ -0,5%.

 Οι μετοχές του Κόκκαλη

Στα mid caps πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Κέκροψ +29,7%, Intracom +14,7%, Intralot +8,5%, Ιντρακάτ +5,9%. 

Βασικός λόγος ανόδου οι πληροφορίες και οι φήμες ότι η απόφαση του Εφετείου που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα, δικαιώνει τον «Κέκροπα»  στην τριακονταετή διένεξη του με το Δημόσιο, για την κυριότητα της εδαφικής έκτασης στα «Νταμάρια» Παλιού Ψυχικού, η οποία αποτιμάται σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα