Οικονομία

Απότομο φρένο στην ανάπτυξη – Επίμονος και ισχυρός πληθωρισμός το 2022


Ο αντίκτυπος του πολέμου της Ουκρανίας στην ελληνική οικονομία - Εφιαλτικό το δυσμενές σενάριο, ρίχνει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4%

Το δυσμενές σενάριο της Eurobank για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του πληθωρισμού το 2022, είναι βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες του οικονομικού επιτελείου αλλά και της κοινωνίας που ταλανίζεται από τις σφοδρές ανατιμήσεις. Απότομο φρένο στην ανάπτυξη που θα «τρέξει» με μόλις 1,4% τη φετινή χρονιά και μέσο πληθωρισμό που θα αγγίξει το 8,2% προβλέπει η τράπεζα στην «Ενδιάμεση Εκθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022».

Το βασικό σενάριο είναι σαφώς καλύτερο, ωστόσο εμπεριέχει και αυτό την πρόβλεψη για υψηλό πληθωρισμό που θα διαμορφωθεί στο 7%, έχοντας μάλιστα ανοδικούς κινδύνους. Για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, κάνει λόγο για άνοδο κατά 3%, μια συντηρητική εκτίμηση που βρίσκεται πιο κάτω από τις αντίστοιχες του ΔΝΤ και της ΕΕ και «εφάπτεται» με τις νέες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Σημείο αναφοράς ο πόλεμος στην Ουκρανία - Ο αντίκτυπός του στην ελληνική οικονομία

Σημείο αναφοράς για την ελληνική οικονομία, όπως και για την παγκόσμια, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η σύρραξη, επηρεάζει αρνητικά τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές, προκαλώντας επιβράδυνση της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα και αύξηση του πληθωρισμού σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις, Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, δεν ανατρέπει τις δυνατότητες πραγμάτωσης του δυναμικού της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα. Το μέγεθος του αντίκτυπου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια του πολέμου, το τελικό μείγμα και η διάρκεια των κυρώσεων της ΕΕ και τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής

Ειδικότερα το βασικό σενάριο προσεγγίζει το σοκ προσφοράς που προκλήθηκε από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας υπό τις παραδοχές ότι δεν θα κλιμακωθεί ο πόλεμος και ότι θα παραμείνουν στα επίπεδα που ήταν γνωστά ως τον Μάιο του 2022 οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και η πορεία κανονικοποίησης της νομισματικής πολιτικής. Συνολικά, αυτό το σενάριο οδηγεί σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3.0% σε ετήσια βάση το 2022 και σε ρυθμό μεταβολής του ΕνΔΤΚκατά 7% (με ανοδικούς κινδύνους). Αν και αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης υπολείπεται των προβλέψεων προ του πολέμου, η πορεία της ανεργίας βελτιώνεται λόγω επιπτώσεων της βάσης (χαμηλότερη ανεργία το 2021) και των συνεχιζόμενων μέτρων στήριξης.

Το δυσμενές σενάριο υποθέτει παράταση του πολέμου και οικονομικές κυρώσεις, που οδηγούν σε μεγαλύτερο σοκ προσφοράς, που εκδηλώνεται με υψηλότερες τιμές ενέργειας. Με τη σειρά του, αυτό σημαίνει υψηλότερο και πιο επίμονο πληθωρισμό (και επακόλουθη διάβρωση των εισοδημάτων), πιο παρατεταμένη αναβολή των επενδύσεων, χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση αλλά και περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης. Συνολικά, αυτό οδηγεί σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,4% σε ετήσια βάση το 2022. 

Το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου προκύπτει από τη φύση της διαταραχής από την πλευρά της προσφοράς που υποτίθεται και, ως εκ τούτου, δεν προσπαθεί να προσεγγίσει τα δυσμενέστερα ενδεχόμενα, δηλαδή μια σωρευτική επίδραση πολλών αρνητικών παραγόντων.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα