Σε αποτυχία οδηγούνται και οι δύο ρυθμίσεις των χρεών προς την Εφορία και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέχρι 120 δόσεις, καθώς οι οφειλέτες και κυρίως οι «μεγάλοι», αδιαφορούν και δεν προσέρχονται να τακτοποιήσουν τα χρέη που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, η οποία τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και όσο και αν φαίνεται περίεργο, δικαιώνει την τρόικα που ήταν και είναι ανέκαθεν εναντίον των ρυθμίσεων.
Παράλληλα η εξέλιξη αυτή τορπιλίζει και την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να διεκδικήσει από τους θεσμούς την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, από τις 12 δόσεις που είναι σήμερα σε 18 ή 24 δόσεις.
Μέχρι τώρα, και ενώ απομένουν 13 μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, και στις δύο ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί χρέη μόλις 4 δισ. ευρώ, επί συνόλου χρεών 140 δισ. ευρώ, που είναι βεβαιωμένα προς την Εφορία και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει άρδην στις επόμενες μέρες, καθώς παρατηρείται ότι στις ρυθμίσεις μπαίνουν μόνο οι μικροοφειλέτες ενώ οι μεγαλοοφειλέτες απέχουν. Όμως, με βάση της διάρθρωση των οφειλών, προκύπτει ότι οι πολλοί χρωστάνε τα λίγα και οι λίγοι τα πολλά. Αποτέλεσμα είναι και με τη λήξη των δύο ρυθμίσεων να μείνουν εκτός ρυθμίσεων χρέη δεκάδες δισ. ευρώ, τα οποία το πιθανότερο είναι να μην πληρωθούν ποτέ.
Σε ότι αφορά στα χρέη προς την Εφορία, η καθυστέρηση ανοίγματος της πλατφόρμας μετά τις αλλαγές που έγιναν στις αρχές Αυγούστου, είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι εντάξεις μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Όμως και μετά το άνοιγμα η προσέλευση οφειλετών δεν ήταν αθρόα, που να προκαλεί αισιοδοξία, αντίθετα οι ρυθμοί απογοητεύουν. Έχουν ενταχθεί περίπου 350.000 ΑΦΜ και το χρέος που ρυθμίστηκε είναι λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.
Οι οφειλέτες της Εφορίας, ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια, ενώ εκείνοι προς τους οποίους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα ανέρχονται σε 1.821.736 ΑΦΜ.
Επίσης το συνολικό ποσό των χρεών ξεπερνά το ποσό των 104 δισ. ευρώ,, που σημαίνει ότι το ποσό που εντάχθηκε είναι ελάχιστο.
Ανάλογη είναι η εικόνα και της ρύθμισης προς τα Ταμεία. Μέχρι προχθές είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τον ΕΦΚΑ περίπου 135.000 οφειλέτες και το συνολικό χρέος που ρύθμισαν είναι κάτω από 1,9 δισ. ευρώ.
Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 1.407.061 ΑΦΜ, ενώ το συνολικό χρέος φτάνει στο ποσό των 34,9 δισ. ευρώ.
Οι παρενέργειες της αποτυχίας
Ο αναλογικά μικρός αριθμός των οφειλετών που εντάσσεται στις ρυθμίσεις τροφοδοτεί τα σενάρια και ενισχύει τα αιτήματα των φοροτεχνικών για παράταση της προθεσμίας, η οποία εκπνέει και για τις δύο ρυθμίσεις στις 30 Σεπτεμβρίου.
Την όποια παράταση, η κυβέρνηση θα πρέπει να τη διαπραγματευτεί με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας φτάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα. Οι ίδιοι νιώθουν δικαιωμένοι από την αποτυχία των ρυθμίσεων, καθώς ήταν αντίθετοι σε νέα ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι, έτσι πλήττεται η «κουλτούρα των πληρωμών», όπως λένε και γράφουν στα μνημόνια.
Παράλληλα η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει το εγχείρημα της αύξησης των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από τις 12 δόσεις που είναι σήμερα, σε 18 ή 24 δόσεις για τα νέα χρέη που ανακύπτουν.
Οι θεσμοί θα αντιτείνουν ότι «πλήττεται η κουλτούρα των πληρωμών» και παράλληλα θα πληγεί και ο προϋπολογισμός, καθώς οι δόσεις που ήταν πληρωθούν εντός 12μήνου, θα αποπληρωθούν σε 18 ή 24 μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών από την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι «καυτές» και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.