Η αραβική παρουσία στο 78ο Φεστιβάλ των Καννών είναι φέτος πιο ισχυρή από ποτέ, με πολλές χώρες της περιοχής να δίνουν το «παρών» και να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας στη διάσημη Κρουαζέτ.
Το Κατάρ αναδεικνύεται σε βασικό παίκτη, με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παρουσία του στο φεστιβάλ, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων, το Arab Cinema Center θα τιμήσει τη Φάτμα Χασάν Αλρεμαΐχι, διευθύνουσα σύμβουλο του Doha Film Institute, ως την «Προσωπικότητα της Χρονιάς στον Αραβικό Κινηματογράφο», για τη συμβολή της στην ενίσχυση του κινηματογράφου του Κατάρ, του αραβικού κόσμου αλλά και διεθνώς.
Η Αίγυπτος επιστρέφει μετά από εννέα χρόνια στο πρόγραμμα Un Certain Regard με την ταινία Aisha Can’t Fly Away του Μοράντ Μουστάφα. Η συμμετοχή αυτή ενισχύει ξανά το ρόλο της Αιγύπτου ως του μεγαλύτερου κέντρου παραγωγής στον αραβικό κόσμο. Παράλληλα, η χώρα πρωταγωνιστεί και σε πάνελ με τίτλο "Egypt: Arab World’s Blockbuster Nation" στο Marché du Film.
Σημαντική στιγμή και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς η Image Nation Abu Dhabi συμμετέχει για πρώτη φορά σε ένα από τα βασικά τμήματα του φεστιβάλ με την ψυχολογική ταινία τρόμου The Plague, σε σκηνοθεσία Τσάρλι Πόλινγκερ και πρωταγωνιστή τον Τζόελ Έτζερτον.
Η Παλαιστινιακή κινηματογραφία συγκινεί και προβληματίζει, με την προβολή της ταινίας Once Upon a Time in Gaza των αδελφών Νάσερ στο Un Certain Regard, καθώς και το ντοκιμαντέρ Put Your Soul on Your Hand and Walk της Ιρανής Σεπιντέχ Φαρσί στο παράλληλο πρόγραμμα ACID, το οποίο τιμά τη μνήμη της Παλαιστίνιας φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασσόνα, που σκοτώθηκε πρόσφατα σε ισραηλινή επίθεση.
Το ζήτημα της Γάζας βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου του φεστιβάλ, με τη πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Ζιλιέτ Μπινός, να ερωτάται για επιστολή που υπογράφηκε από γνωστές προσωπικότητες, απαιτώντας να «μην σιγήσει η φρίκη της Γάζας».
Η Ιορδανία έκανε δυναμική εμφάνιση, παρουσιάζοντας νέα ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα για κινηματογραφικές παραγωγές, με επιστροφές δαπανών έως και 45%, σε μία προσπάθεια να εδραιωθεί ως κέντρο παραγωγής στη Μέση Ανατολή. Η χώρα έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν γυρίσματα για ταινίες όπως Dune, The Martian, John Wick και Aladdin.
Το Μαγκρέμπ εκπροσωπείται από τη Γαλλο-Τυνήσια σκηνοθέτιδα Ερίζ Σεϊρί, που άνοιξε το Un Certain Regard με το Promised Sky, και τη Χαφσιά Χέρζι με την ταινία ενηλικίωσης The Little Sister, αντανακλώντας τη διαπολιτισμική εμπειρία νέων γυναικών στη σύγχρονη Ευρώπη.
Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να επενδύει δυναμικά, με την παρουσία της Red Sea Film Foundation και του οργανισμού Film AlUla στο φεστιβάλ. Το Film AlUla προσκαλεί φέτος το κοινό να «ταξιδέψει» στις εντυπωσιακές ερήμους της Αλ Ούλα μέσα από VR εμπειρία στο περίπτερό του.
Τέλος, το Κατάρ επισφραγίζει τη φετινή ισχυρή παρουσία του με την συμμετοχή της ταινίας The President’s Cake του Ιρακινού Χασάν Χαντί στο Directors’ Fortnight, μια ταινία που αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που πρέπει να φτιάξει τούρτα γενεθλίων για τον Σαντάμ Χουσεΐν.