«Οι πολίτες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και οι περιουσίες σε ρευστοποίηση, εξαιτίας των επιλογών της ΝΔ», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου στον "Real fm 97,8".
«Παρά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ υπάρχει μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση το ομολογεί όταν λέει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Επίσης, έχουμε όξυνση των ανισοτήτων. Οι ελάχιστοι γίνονται πιο πλούσιοι και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών φτωχοποιείται. Αυτή η συνθήκη δεν μπορεί να φέρει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.
«Επί διακυβέρνησης ΝΔ αυξήθηκε το ιδιωτικό χρέος σε όλα τα επίπεδα. Με τις επιλογές της στον πτωχευτικό κώδικα και στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπάρχει ένα τεράστιο κύμα πλειστηριασμών, και πρώτης κατοικίας, ενώ οι πολίτες αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», σημείωσε.
«Ο πτωχευτικός της ΝΔ σταμάτησε κάθε νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός της δεν δεσμεύει τους πιστωτές -τράπεζες και funds- να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αν θέλουν συμμετέχουν αν δεν θέλουν δεν συμμετέχουν» και «οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν απαντούν σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε.
«Το τρίτο βήμα που έκανε η ΝΔ ήταν ότι συνέδεσε τον "Ηρακλή" με νομοθετικό πλαίσιο του 2003, όπου τα funds δεν φορολογούνται για τις πράξεις τους και δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη», επισήμανε.
Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε πως «επί ΣΥΡΙΖΑ ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας» και υπογράμμισε ότι «θα θέσουμε σε εφαρμογή νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, της κύριας επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, με δυνατότητα ρύθμισης των χρεών. Το χρέος θα ρυθμίζεται κατ' αρχάς εξωδικαστικά, με δεσμευτικότητα στους πιστωτές -τράπεζες και funds- να συμμετέχουν στη διαδικασία και να αποδέχονται τη ρύθμιση, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα καλύπτουν και τα λεγόμενα μεσαία στρώματα. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει επικουρικά και η δυνατότητα δικαστικής προστασίας. Για τα χρέη προς το Δημόσιο (εφορία, ταμεία) θα υπάρχει μηχανισμός 120 δόσεων, με κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την περίοδο της πανδημίας και μετά».