Πολιτική

Αυγενάκης: Παρεμβάσεις για την κλιματική κρίση στον γεωργικό τομέα


Με τίτλο «Παρεμβάσεις για την κλιματική κρίση στον γεωργικό τομέα», το ΒΗΜΑ δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, στον Ντίνο Σιωμόπουλο, όπου γίνεται αναφορά στις «δράσεις στήριξης των παραγωγών και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, τις επιδοτήσεις και το πρόβλημα του κόστους παραγωγής».

Ο κ. Αυγενάκης αναπτύσσει τις πρωτοβουλίες του ΥπΑΑΤ μέσα από το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δις ευρώ, για την διαχείριση των υδάτων, μιας και «χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή», με την κατασκευή μικρών και μεγάλων φραγμάτων και αρδευτικών έργων. Όπως τονίζει ο Υπουργός, το ΥπΑΑΤ δίνει έμφαση «στο μείζον ζήτημα της πολιτικής νερού προς όφελος του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας δεν είναι μόνο η καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά η ανταγωνιστική αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και η μείωση του κόστους παραγωγής». Επισημαίνει δε, ότι μέσα από τις πολιτικές που αναπτύσσει η κυβέρνηση προσβλέπει «να απελευθερώσει το δυναμικό των Ελλήνων παραγωγών και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, αναπτύσσοντας ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, που θα αποτελεί δομικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στην πολιτική του ΥπΑΑΤ για τους νέους αγρότες ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2027 να έχουν ενταχθεί στο επάγγελμα 60.000 νέοι. Για το λόγο αυτό, με απόφασή του εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών και οι 2.096 επιλαχόντες, ανεβάζοντας το ύψος του προγράμματος στα 604 εκατ. ευρώ που αποτελεί ποσό ρεκόρ για να ελληνικά δεδομένα.

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ ο Υπουργός τονίζει ότι αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα για τους αγρότες κι υπογραμμίζει ότι « είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση των κανονισμών ασφάλισης και λειτουργίας του Οργανισμού, ώστε να μετεξελιχθεί σε έναν σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα, που θα είναι σε θέση να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους παραγωγούς, αντανακλώντας τις συνθήκες και τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο». Αναφέρει επίσης, ότι «προχωράμε ταχύτατα στην ψηφιοποίηση και στον μετασχηματισμό των υπηρεσιών του, ώστε να υπάρχει ενίσχυση της διαφάνειας και ταχύτητα στην αξιολόγηση των ζημιών, έργο προϋπολογισμού ύψους 2,5 εκ. €, θωρακίζοντας την ακλόνητη σχέση εμπιστοσύνης με την αγροτική κοινωνία». Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις ο κ. Αυγενάκης υπενθυμίζει ότι από το 2020 έως και το 2023 έχουν καταβληθεί πάνω από 1 δις ευρώ σε αποζημιώσεις και τονίζει ότι η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, δίνοντας παράλληλα έμφαση και στην πολιτική της πρόληψης.

Σε ερώτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΥπΑΑΤ υπογραμμίζει ότι προτεραιότητά του είναι «η θωράκιση της διαφάνειας, της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεπερνώντας αντιλήψεις, αστοχίες ή και παθογένειες του χθες, κοιτώντας μόνο τις ανάγκες κάθε δικαιούχου και την διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των αγροτών μας. Σε αυτά δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε με συμφέροντα και με «αρρωστημένες» νοοτροπίες».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνωρίζει το πρόβλημα της αύξησης του κόστους παραγωγής ως παγκόσμιο πρόβλημα, σημειώνει δε, ότι η κυβέρνηση στήριξε τον αγρότη και τονίζει την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, ερωτηθείς για τη μάχη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ένα κόμμα, για να είναι χρήσιμο, πρέπει να ακούει τη φωνή της κοινωνίας και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της και όχι τις ανάγκες της κάθε κομματικής συνιστώσας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις