Χρηστικά

Αυξημένες επιστροφές φόρου σε εργαζόμενους με μπλοκάκια!


Εργαζόμενος με αμοιβές 10.000 ευρώ θα λάβει επιστροφή από 1.100 έως 1.900 ευρώ - Σε 900 ευρώ η ελάχιστη επιστροφή για αμοιβές 20.000 ευρώ

Αυξημένες επιστροφές φόρου θα έχουν φέτος οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια, ενώ οι υψηλόμισθοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο, λόγω μείωσης του φορολογικού συντελεστή, της αυξημένης παρακράτησης και την ενδεχόμενη κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν πέντε συγκεκριμένους όρους.

Ειδικότερα ευνοούνται κατά αρχήν από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ  εισοδήματος, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 αλλά και από την αύξηση των αφορολόγητων ορίων για τους έχοντες τέκνα που τους βαρύνουν.

Το σημαντικό είναι ότι αρκετοί εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα λάβουν φέτος επιστροφές φόρου, λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου που γινόταν το 2020 και του μειωμένου αρχικού συντελεστή της κλίμακας.

Η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στους εργαζόμενους με μπλοκάκια, γινόταν το 2020, με 20% επί του ποσού που αναγράφονταν στην απόδειξη. Όμως με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2020, ο τελικός φόρος θα υπολογιστεί με 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ, 22% για τις επόμενες 10.000 ευρώ, 28% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, 36% στο τμήμα του  εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ και 44% για το εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι αμειβόμενοι μπλοκάκια (χωρίς να έχουν άλλη απασχόληση έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, όλοι αυτοί θα λάβουν επιστροφή φόρου. Ο επιστρεφόμενος φόρος θα είναι αυξημένος, αν δικαιούνται και το αφορολόγητο των μισθωτών.

Παραδείγματα

Εργαζόμενος με μπλοκάκι, με αμοιβές 10.000 ευρώ το 2020, του έγινε παρακράτηση φόρου ύψους 2.000 ευρώ. Αν δεν δικαιούται το αφορολόγητο των μισθωτών, ο φόρος που προκύπτει με βάση των εισόδημά του είναι 900 ευρώ, οπότε με την εκκαθάριση της δήλωσή του η Εφορία θα του επιστρέψει 1.100 ευρώ. Αν δικαιούται το αφορολόγητο των μισθωτών, θα λάβει επιστροφή φόρου 1.900 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση εργαζόμενου με μπλοκάκι, ο οποίος απέκτησε το 2020, εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ, του έγινε παρακράτηση ύψους 4.000 ευρώ. Με τους νέους συντελεστές φόρου που ισχύουν, ο φόρος στο εισόδημα των 20.000 ευρώ, ανέρχεται σε 3.100 ευρώ, οπότε η Εφορία θα πρέπει να του επιστρέψει 900 ευρώ.
Αν δικαιούται και το αφορολόγητο των μισθωτών, ο φόρος ανέρχεται σε 2.300 ευρώ και επειδή του έγινε παρακράτηση φόρου 4.000 ευρώ, το επιστρεφόμενο ποσό ανέρχεται σε 1.700 ευρώ.

Πότε φορολογούνται ως μισθωτοί

Οι αμοιβές ενός εργαζόμενου με μπλοκάκι, φορολογούνται ως εισόδημα από μισθούς και με αφορολόγητο όριο ύψους 8.636 έως και 18.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.
  • Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
  • Να μην εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.
  • Να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία - σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) - δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως "ελευθέριο επάγγελμα". Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικοσυνθέτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, τραγουδιστή-καλλιτέχνη των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, επιμελητή, διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα