Χρηστικά

21 δισ. νέες καταθέσεις στην περίοδο της πανδημίας!


Γιατί αυξήθηκαν κατά 45,1% οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και κατά 8,6% οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Έκρηξη των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ συνολικά στο δεκάμηνο της πανδημίας, η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων άγγιξε τα 21 δισ. ευρώ.

Η άνοδος των αποταμιεύσεων, είναι η θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται, ότι, το ποσό αυτό λείπει από την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο κατά 4,32 δισ. ευρώ και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 163,012 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν αισθητά κατά 3,33 δισ. ευρώ και το υπόλοιπό τους ανήλθε στο ποσό των 126,29 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 989 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 36,73 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των καταθέσεων, στο δεκάμηνο της πανδημίας, από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020. Στην περίοδο αυτή, δηλαδή από τη σύγκριση του Δεκεμβρίου με το υπόλοιπο των καταθέσεων την 29η Φεβρουαρίου 2020, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 20,77 δισ. ευρώ ή κατά 14,6%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ ή κατά 8,6% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 126,29 δισ. ευρώ, από 116,29 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 κατά 10,77 δισ. ευρώ ή κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 41,5% και το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε σε 36,73 δισ. ευρώ, από 25,96 δισ. ευρώ, που ήταν τον Φεβρουάριο.

Πώς εξηγείται η έκρηξη των καταθέσεων

Η έκρηξη των τραπεζικών καταθέσεων αποδίδεται στις... παρενέργειες της πανδημίας του κορονοϊού, με βασικότερη την αβεβαιότητα που επικρατεί και αποτρέπει κατανάλωση και επενδύσεις, αλλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι στο «περίμενε».

Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά, οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν, καθώς βασικά έχουν περιορίσει λόγω των περιορισμών και της αβεβαιότητας, μιας σειράς καταναλωτικών δαπανών όπως είναι οι μετακινήσεις, οι αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων, οι επισκέψεις στα μπαρ, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους θέατρα κ.λπ. 

Παράλληλα, ένα σημαντικό μέρος των νοικοκυριών που χαρακτηρίζεται πληττόμενο, έχει αναβάλει τις πληρωμές των φορολογικών τους υποχρεώσεων, των τραπεζικών δανείων, ή πληρώνει μειωμένο ενοίκιο, με αποτέλεσμα, οι αποταμιεύσεις να φαίνονται αυξημένες.

Αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις, πρέπει να σημειωθεί ότι, τα νοικοκυριά δεν ενισχύθηκαν σε βαθμό που να μένει εισόδημα στην άκρη, καθώς, όσοι μπαίνουν σε αναστολή λαμβάνουν μόνο 534 ευρώ τον μήνα ή το 80% των αποδοχών τους, όσοι μπαίνουν στη Συν-Εργασία.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν θεαματικά κατά 41,5% ή κατά 10,77 δισ. ευρώ, λόγω:

  • Των επιστρεπτέων προκαταβολών (4 στις διάρκεια του 2020) που έλαβαν,
  • Των ειδικών δανείων που έλαβαν μέσω των κοινοτικών και κρατικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.
  • Της αναβολής πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων,
  • Της αναβολής εξυπηρέτηση των τραπεζικών δανείων.
  • Της πληρωμής μειωμένου ενοικίου.
  • Της μείωσης του κόστους μισθοδοσίας λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας και του προγράμματος Συν-Εργασία.
  • Της αναβολής των όποιων επενδυτικών σχεδίων επρόκειτο να πραγματοποιήσουν το διάστημα αυτό.

katatheseis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα