Διεθνή

Αυστρία: Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας αναμένονται στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ


Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ φέρεται να έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του προεδρεύοντα Σεμπάστιαν Κουρτς -- απερχόμενου Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών και εντολοδόχου καγκελάριου - και θα συμμετάσχουν στην Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των 57 χωρών-μελών του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στη Βιέννη και με την οποία ολοκληρώνεται η φετινή αυστριακη προεδρία του Οργανισμού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ήδη το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου στη Βιέννη, όπου θα παραμείνει για δύο εικοσιτετράωρα, έπειτα από προηγούμενες επισκέψεις του στην Στοκχόλμη και τις Βρυξέλλες, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες ως προς την παραμονή του Ρώσου ομολόγου του στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ, στης οποίας το επίκεντρο θα βρεθούν προφανώς τα θέματα της Ουκρανίας, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις ως προς τη Συρία, αναμένεται πως 45 από τις 57 χώρες-μέλη του θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών των αντιπροσωπειών τους θα ανέλθει σε 1.500.

Ο προεδρεύων εφέτος του ΟΑΣΕ Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα προεδρεύει και της επικείμενης διήμερης υπουργικής διάσκεψης στη Βιέννη, παρουσιάζοντας τον περασμένο Ιανουάριο τις προτεραιότητες της Αυστριακής Προεδρίας, είχε θέσει στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

Σύμφωνα με τον Κουρτς, δεν αρκεί μόνον η στρατιωτική καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά πρέπει να υπάρξει δράση και εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης. Ξένοι μαχητές και εξτρεμιστές αποτελούν μία μαζική απειλή της ασφάλειας και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο ο ΟΑΣΕ μπορεί να έχει μελλοντικά μία ακόμη μεγαλύτερη συμβολή, είχε προσθέσει.

Επιπλέον, η αυστριακή Προεδρία στον ΟΑΣΕ φέρεται να επεδίωξε στην πορεία της την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών-μελών του και των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους, υποστηρίζοντας τη στράτευση του ΟΑΣΕ στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Διπλωμάτες κάποιων από τις 57 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ φέρεται πως, ενόψει των εξελίξεων στην αυστριακή εσωτερική πολιτική, με την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τον περασμένο Μάιο και την πρόκληση πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 15 Οκτωβρίου, είχαν εκφράσει ανησυχίες σε σχέση με τη συνέχιση της άσκησης από τον ίδιο της Προεδρίας του Οργανισμού.

Ανοικτή κριτική στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών ότι χρησιμοποίησε για προεκλογικές του επιδιώξεις τον ΟΑΣΕ είχε ασκήσει ο Κρίστιαν Νιούνλιστ του Κέντρου Σπουδών Ασφαλείας στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, επισημαίνοντας πως υπήρχε από την αρχή η εντύπωση για σύνδεση της ιδιότητας του Σεμπάστιαν Κουρτς ως προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ με την αυστριακή εσωτερική πολιτική.

Κατά την άποψη του Ελβετού ειδικού σε θέματα ασφάλειας, στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας οι προτεραιότητες της επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ένα θέμα που, όπως είχε τονίσει, "ταιριάζει στα πολιτικά θέματα του Σεμπάστιαν Κουρτς και στην σκληρή του στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης".

Σύμφωνα με τον Νιούνλιστ, αυτό όμως δεν συνάδει καθόλου με τον ΟΑΣΕ, "ο οποίος προσανατολίζεται με έμφαση στη συναίνεση, στην ισορροπία και στη μεσολάβηση" και ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, "δημιουργείται η εντύπωση ότι σε αυτή την περίπτωση ο ΟΑΣΕ χρησιμοποιείται ως σκηνή για τον προεκλογικό αγώνα του Κουρτς και όχι για την εξεύρεση λύσεων".

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στη δρομολογημένη από το 1972 διαδικασία της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία -- με την αποκαλούμενη "Τελική Πράξη του Ελσίνκι" που είχαν υπογράψει την 1η Αυγούστου 1975 στη φινλανδική πρωτεύουσα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις τότε 35 χώρες (33 χώρες της Ευρώπης εκτός Αλβανίας, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς)-- έμελλε να σημαδέψει, αν όχι και να προκαλέσει ακόμη, τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στον διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), εκείνη η Διάσκεψη εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη, με τον αριθμό των μελών της να έχει αυξηθεί σε 57, εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας, ενώ 11 χώρες -- κυρίως της Βόρειας Αφρικής - συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Στα 42 χρόνια από την υπογραφή της, η Τελική Πράξη του Ελσίνκι αποτέλεσε τον κώδικα συμπεριφοράς ανάμεσα στις χώρες-μέλη της, όπως επίσης αποτέλεσε και αποτελεί και κώδικα συμπεριφοράς των κρατών απέναντι στους πολίτες τους, καθώς η Τελική Πράξη προδιαγράφει στις συμμετέχουσες χώρες τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και θέτει τις βάσεις για την παραπέρα εξέλιξη της Διαδικασίας για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις