Αμερικανός είναι καθώς φαίνεται ο… πραγματικός Σέρλοκ Χόλμς, και ακούει στο όνομα Alex Mullen.
Ο Alex Mullen, πριν από μερικά χρόνια ήταν ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους, και αν του έλεγε κανείς ότι ήταν ικανός να απομνημονεύσει μια ολόκληρη τραπουλόχαρτα σε 21,5 δευτερόλεπτα, πιθανότατα θα έβαζε τα γέλια.
Η μνήμη του δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, στην πραγματικότητα ήταν κάτω του μέσου όρου. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς ο Mullen, φοιτητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι, έχει μόλις στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μνήμης.
«Όλα ξεκίνησαν από ένα βιβλίο», εξηγεί ο Mullen, το Moonwalking with Einstein. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από τον Joshua Foer, έναν δημοσιογράφο ο οποίος παρακολούθησε ένα πρωτάθλημα μνήμης στις ΗΠΑ για να γράψει για αυτό που νόμιζε ότι θα ήταν «το Super Bowl των σοφών». Αντ 'αυτού, βρήκε μια ομάδα ανθρώπων που είχαν εκπαιδεύσει τη μνήμη τους, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές. Ο Foer άρχισε να εξασκεί και ο ίδιος τις τεχνικές και πήγε για να κερδίσει το διαγωνισμό του επόμενου έτους.
Ο Mullen επηρεαζόμενος από το βιβλίο του Foer, άρχισε να βελτιώνει τη μνήμη του.
«Αναμφισβήτητα δεν είχα καλή, φυσική μνήμη, αλλά το 2013 άρχισα να την εκπαιδεύω χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του Foer. Ένα χρόνο αργότερα, ο Mullen ήρθε δεύτερος στο πρωτάθλημα μνήμης των ΗΠΑ. «Ήταν πραγματικά ένα κίνητρο, συνέχισα την άσκηση και τελικά κατέληξα το 2015 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της μνήμης», λέει ο ίδιος.
Το πρωτάθλημα έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο στη Guangzhou στην Κίνα. Αποτελείται από 10 γύρους πνευματικών προκλήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την απομνημόνευση όσων περισσότερων αριθμών σε διάστημα μιας ώρας, όπως και προσώπων και ονομάτων σε 15 λεπτά. Ο τελευταίος γύρος είναι πάντα η ταχύτερη κάρτα, όταν οι αντίπαλοι πρέπει να απομνημονεύσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια τραπουλόχαρτα.
Ο Mullen ήταν στη δεύτερη θέση, όταν ξεκίνησε ο τελευταίος γύρος. Κοίταξε τα χαρτιά για 21,5 δευτερόλεπτα - μόλις ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορα από τον αντίπαλό του Yan Yang. Αυτό το 1 δευτερόλεπτο όμως ήταν αρκετό για να δώσει στο Mullen την πρώτη θέση, κερδίζοντας το πρωτάθλημα.
Ο Mullen κατέχει πλέον το παγκόσμιο ρεκόρ στην απομνημόνευση των περισσότερων αριθμών σε διάρκεια μίας ώρας, για την ακρίβεια 3029 αριθμούς. «Πριν από μερικά χρόνια, θα το θεωρούσα αδύνατο», λέει.
Κατέχει, επίσης και άλλα ρεκόρ στις ΗΠΑ, ένα εκ των οποίων είναι η απομνημόνευση 3.888 δυαδικών ψηφίων σε 30 λεπτά.
Αυτό που επισημαίνει ο Mullen είναι ότι όλοι μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την μνήμη τους. Η συμβουλή του η εξής: «Απλά πρέπει να δημιουργήσετε ένα 'Παλάτι μνήμης'».
Οι θαυμαστές της σειράς Sherlock έχουν δει αρκετές φορές τον δημοφιλή ντετέκτιβ να λύνει μυστηριώδη εγκλήματα χρησιμοποιώντας σαν μοναδικό όπλο τις γνώσεις του. Μέσα στο νου του υπάρχει λεπτομερώς οτιδήποτε έχει πέσει στην αντίληψή του και για να ανασύρει από το μυαλό του όλες αυτές τις πληροφορίες εισέρχεται σε ένα «Παλάτι Μνήμης». Στην πραγματικότητα το «Παλάτι Μνήμης» δεν είναι επινόηση των σεναριογράφων της σειράς αλλά μια χρήσιμη τεχνική που εφαρμόζεται για τη βελτίωση της μνήμης.
Η τεχνική για την κατασκευή ενός παλατιού μνήμης πρωτοαναφέρθηκε από τον ποιητή Σιμωνίδη τον Χίο, τον 6ο αιώνα π.Χ. Ήταν κάποτε καλεσμένος σε ένα συμπόσιο το οποίο κατέληξε σε τραγωδία, όταν το πάτωμα της αίθουσας κατέρρευσε. Πολλοί από τους καλεσμένους βρήκαν τραγικό θάνατο όταν γκρεμίστηκαν στα κάτω δωμάτια και παραμορφώθηκαν τόσο πολύ από τη πτώση που ήταν αδύνατον να αναγνωριστούν. Ο Σιμωνίδης είχε αποχωρήσει από την αίθουσα λίγο πριν συμβεί το κακό και γλίτωσε τη συμφορά από καθαρή τύχη. Όταν επέστρεψε του ζητήθηκε να αναγνωρίσει τα πτώματα και μπορεί αρχικά κάτι τέτοιο να του φάνηκε ακατόρθωτο, όμως στην πορεία κατάφερε να θυμηθεί τα ονόματά τους με το να φέρει στη μνήμη του τη θέση που βρισκόταν κάθε καλεσμένος.
Με το πέρασμα από το Μεσαίωνα στην Αναγέννηση αυτό το σύστημα απομνημόνευσης χαρακτηρίστηκε ως «Παλάτι ή Ανάκτορο Μνήμης».