Ενέργεια

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ


Στα 750 εκατ. ευρώ το αρχικό ζητούμενο ποσό - Ποια η πρόβλεψη για τους υφιστάμενους μετόχους

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, δεν έκρυβε εκπλήξεις, καθώς εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όπως, επίσης και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ ξεκινά το εγχείρημα της ΑΜΚ από τα 750 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, η εκτίμηση που υπάρχει, είναι το ποσό θα ξεπεράσει το 1 δισ., ενδεχομένως να φτάσει και το 1,2 δισ.ευρώ, αναλόγως με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί.

Αναφορικά με τον καθορισμό της τιμής των νέων μετοχών, δεν υπήρξε κάποια απόφαση, η οποία προφανώς θα ληφθεί από τη Διοίκηση της ΔΕΗ. Σύμφωνα, πάντως, με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη τεθεί, στα τέλη Οκτωβρίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και στις αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που θα εκδοθούν. Ήδη, πάντως εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την ΑΜΚ της ΔΕΗ  και ως εκ τούτου θεωρείται σίγουρο ότι το αρχικό ζητούμενο ποσό των 750 εκατ.ευρώ, θα υπερκαλυφθεί. 

Σχετικά δε με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, η Διοίκηση της εταιρείας υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο, σημείωσε, ότι θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης. η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Σε επενδύσεις τα έσοδα από ΑΜΚ και ΔΕΔΔΗΕ

Τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ο επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΔΕΗ