Οικονομία

Διάταγμα Μπάιντεν: Κινεζικές εφαρμογές για κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές ίσως αντιμετωπίσουν κυρώσεις


Ένα εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που έχει στόχο την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών, θα πιέσει μερικές κινεζικές εφαρμογές να λάβουν πιο σκληρά μέτρα για την προστασία προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων, αν θέλουν να παραμείνουν στην αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Η αποτροπή του ενδεχόμενου διεθνείς ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και η Κίνα να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικό ποσοστό προσωπικών δεδομένων, αλλά και ιδιωτικών πληροφοριών επιχειρηματικού χαρακτήρα, βρίσκεται στο επίκεντρο εφαρμογής του αναφερόμενου προεδρικού διατάγματος.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία των κλητεύσεων για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με συγκεκριμένα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, συσκευές τάμπλετ, αλλά και λογισμικό εφαρμογών προσωπικών υπολογιστών.

Στη συνέχεια, το ίδιο υπουργείο ενδέχεται είτε να διαπραγματευτεί τους όρους της χρήσης τους στις ΗΠΑ είτε να απαγορεύσει τις εφαρμογές, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν (9 Ιουνίου) αντικατέστησε τις απαγορεύσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επιβλήθηκαν το 2020 κατά των δημοφιλών κινεζικών εφαρμογών WeChat (ιδιοκτησίας Tencent Holdings Co) και TikTok (ιδιοκτησίας ByteDance Ltd), ενώ αμερικανικά δικαστήρια είχαν εμποδίσει την εφαρμογή των απαγορεύσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μοιράζονται αρκετές από τις ανησυχίες που είχε επικαλεστεί ο Τραμπ στο εκτελεστικό διάταγμά του για την απαγόρευση του TikTok, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Σε ένα πιο σημαντικό επίπεδο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Κίνα θα ιχνηλατήσει τις τοποθεσίες εργαζόμενων σε αμερικανικές υπηρεσίες, θα καταρτίσει φακέλους με προσωπικές πληροφορίες για εκβιασμούς και θα προχωρήσει στην άσκηση εταιρικής κατασκοπείας.

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα μπορούσε να συμπεριλάβει περισσότερες εφαρμογές αναφορικά με τα τελευταία προεδρικά διατάγματα του Τραμπ εξαιτίας του πιο ισχυρού νομικού πλαισίου.

Το Reuters είναι το πρώτο που δημοσιεύει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να εφαρμόσει το εκτελεστικό διάταγμα, συμπεριλαμβανομένης και της αναζήτησης υποστήριξης από άλλες χώρες.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι χώρες με τις οποίες συνεργάζεται θα συμφωνήσουν στις εφαρμογές, οι οποίες πρέπει να απαγορευτούν.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο θα αποφασίσει για το ποιες εφαρμογές θα βρεθούν στο επίκεντρο της ανάληψης δράσης από τις αμερικανικές υπηρεσίες με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου πλαισίου κριτηρίων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι στην ιδιοκτησία, να ελέγχονται ή να διοικούνται από άτομα ή ένα φορέα που υποστηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες ή την κατασκοπευτική δράση μιας ξένης ανταγωνίστριας χώρας, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις