Χρηστικά

Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο


Σε τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ, στο παρά πέντε της πληρωμής της πρώτης από τις συνολικά 10 δόσεις, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Αυτή προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, όσων φορολογουμένων έχουν μικρό ποσοστό ιδιοκτησίας επί οικοπέδων το οποίο δεν υπερβαίνει το 5%.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, πρόκειται για 13.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν έλαβαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι οποίοι με βάσει το ισχύον σύστημα υπολογισμού, επιβαρύνονταν με μεγάλες και προφανώς άδικες χρεώσεις.

Όπως σημειώνεται ρητά στην τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ, δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 0,20%-1% όταν η αξία κάθε ακινήτου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ σε όσους έχουν δικαίωμα σε οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα, όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%.

Η νέα ρύθμιση-τροπολογία αναφέρει τα εξής:

  • Οι φορολογούμενοι με δικαίωμα επί οικοπέδου με ή χωρίς κτίσμα που το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5% απαλλάσσονται από την επιβολή φόρου με συντελεστές 0,20%-1% που ισχύει όταν η αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Επίσης το συγκεκριμένο δικαίωμα επί του οικοπέδου δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του συντελεστή φόρου ανά κλιμάκιο αξίας 400.000 ευρώ και άνω. Λαμβάνεται, όμως, υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου που όταν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5% -20%.
  • Σημειώνεται ότι οι παραπάνω απαλλαγές ισχύουν για δικαιώματα επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ούτε για δικαιώματα επί των κτιρίων που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, καθώς και των αναλογούντων σε αυτά ποσοστών επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΝΦΙΑ