Επιχειρήσεις

«Δουλειές Ξανά»: Ενεργητικές πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων, ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ


Υπέρ της αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ και πολιτικής ενεργητικής υποστήριξης των ανέργων, ιδίως των νέων, τάχθηκε ο διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Ιωάννου.

Μάλιστα, κατέθεσε τις θέσεις του ΣΕΒ επί του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, η ψηφιακή του μετάβαση, είναι κάτι που πρέπει να γίνει ώστε να φύγουμε από τη γραφειοκρατία. Χρειάζεται ενεργητική υποστήριξη των ανέργων. Η βελτίωση της ευημερίας των Ελλήνων συνδέεται με τη μείωση του ποσοστού ανεργίας αλλά και τη μείωση του χρόνου που παραμένουν σε ανεργία», είπε ο κ. Ιωάννου.

Επιπλέον ζήτησε ο «καινούργιος ΟΑΕΔ» να κινηθεί στην κατεύθυνση που εδώ και χρόνια ζητούν οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργοδότες, δηλαδή, την ενεργοποίηση των ανέργων και την υποστήριξη τους.

Αναφερόμενος στον Ατομικό Λογαριασμό Δεξιοτήτων Κατάρτισης, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ είπε ότι εκείνο που θα κρίνει τον νέο Οργανισμό είναι «να μιλάει με τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους, με τους κοινωνικούς εταίρους», «να είναι ανοιχτός στην επικοινωνία του με αγορές».

Κι αυτό διότι, όπως τόνισε, «σήμερα υπάρχουν ελλείψεις για ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, για πτυχιούχους, για μεταπτυχιακά σε κλάδους που αναπτύσσονται και πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα και που είναι κλάδοι οι οποίοι δίνουν παραγωγικές θέσεις εργασίας για την Ελλάδα, είτε είναι το ελληνικό φάρμακο, είτε είναι το μέταλλο, είτε είναι η πράσινη ενέργεια, είτε είναι οι μεταφορές και πολλοί άλλοι κλάδοι που θα πρέπει αυτούς να τους ακουμπήσει το καινούργιο σύστημα».

Σε σχέση με την κατανομή των πόρων του ΛΑΕΚ που με το νομοσχέδιο γίνεται ΕΛΕΚ και τον αναλαμβάνουν οι κοινωνικοί εταίροι, ο κ. Ιωάννου επισήμανε: «Διατηρείται ένα έκτακτο μέτρο, που υιοθετήθηκε το 2010, όπου οι πόροι που είναι για ενεργητική πολιτική απασχόλησης και κατάρτισης, πηγαίνουν για τις συντάξεις.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό θα πρέπει να διορθωθεί και επίσης, να διορθωθεί στοχευμένα. Δηλαδή, αυτό το 30% αντί να πηγαίνει στους συνταξιούχους να δεσμευτεί και να πηγαίνει σε ενέργειες για τους νέους και για τις νέες.

Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι ότι ξαναμπαίνει στο τραπέζι η στεγαστική πολιτική που θα πρέπει να είναι στοχευμένη. Ο στόχος να είναι ξανά οι νέοι και οι νέες και εκεί να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά που υπάρχουν».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις