Κορυφώνεται η αγωνία για το φλέγον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης με τις τελευταίες εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις από το εσωτερικά μέτωπο (επικοινωνιακά, αντιπαράθεση με αντιπολίτευση), ενώ καλείται να διαπραγματευτεί με ομολόγους που έχουν "πολεμικές" διαθέσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αρνητική διάθεση της Αυστριακής ΥΠΕΣ, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ που ούτε λίγο ούτε πολύ προκρίνει την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα της. Βαρύνουσας σημασίας φαίνεται πως είναι παρέμβαση του αρμόδιου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προειδοποιώντας πως η Ε.Ε έχει μπροστά της περιθώριο 10 ημερών για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στην χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες η ελληνική ηγεσία κατέθεσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική προεδρία της Ε.Ε, δεν ζήτησε όμως ανθρωπιστική βοήθεια - όπως διάφοροι κύκλοι ισχυρίστηκαν.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν θέλει να κάνει "εκπτώσεις" στο εν λόγω ζήτημα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, και κατέκρινε το κλείσιμο των συνόρων και την άρνηση χωρών για επιμερισμό της ευθύνης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες στάσεις είναι καθ' όλα αντιευρωπαϊκές και αντιβαίνουν στο αξιακό πλαίσιο και τις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ.
Τόνισε επιπλέον ότι η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τον πλήρη σεβασμό, τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης.
Μεγάλες οι προκλήσεις στο εσωτερικό. Τι αποφασίσθηκε για την διαχείριση τους
-Δημιουργούνται άμεσα επιπλέον 5 καταυλισμοί -κέντρα μετεγκατάστασης στη Μακεδονία.
-Ο πλήρης έλεγχος για την ελεγχόμενη μετάβαση των προσφύγων προς την Ειδομένη ώστε η κατάσταση στην περιοχή να μην ξεφύγει
-Τη διάθεση από τον στρατό 2.500 σκηνών χωρητικότητας 15.000 προσφύγων υπ' ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες
Υπενθυμίζεται παράλληλα πως θα λάβει τελικά χώρα η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. Το τεταμμένο κλίμα όμως μεταξύ των κομμάτων και η διάθεση αντιπαράθεσης αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, στοιχείο που δυναμιτίζει εκ νέου το σκηνικό.
Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καταλόγισε από την πλευρά του στην κ Λάιτνερ ότι δεν λέει αλήθεια, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας φυλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. «Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του», συμπλήρωσε.
Άναψαν τα "αίματα" χθές από νωρίς
Το κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας που είχε καλλιεργηθεί στις ελληνοαυστριακές σχέσεις, δυναμιτίζεται τώρα λόγω του προσφυγικού. Η στάση της Βιέννης και στα ζητήματα της Σένγκεν και η πρωτοβουλία της να συγκαλέσει διάσκεψη βαλκανικών χωρών ερήμην της Ελλάδας και της ΕΕ, προκαλεί έντονη δυσφορία στην Αθήνα και αντέδρασε σε διπλωματικό επίπεδο.
Όπως έγινε γνωστό και με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβυς της Ελλάδος στη Βιέννη Κ. Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Επισήμως, η κίνηση αυτή του ΥΠΕΞυπαγορεύεται απο την επιδίωξη να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, «είναι σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.
Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν να υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.»