Οικονομία

Ανηφορικός ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα – Γιατί η Moody’s σιώπησε ξανά


Το τεράστιο χρέος και τα δημοσιονομικά της χώρας προβληματίζουν τη Moody's και τους άλλους οίκους

Η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι περίπατος για την Ελλάδα και αυτό φρόντισε-εμμέσως-να καταδείξει η Moody’s- με τη «σιγήν ιχθύος» που τήρησε χθες. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, προδίκαζε πως ο διεθνής οίκος θα αναβάθμιζε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο της Ελλάδας, προσδίδοντας ουσιαστική ώθηση για την επίτευξη του διακαούς πόθου, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ενδεχόμενη αναβάθμιση από τη Moody’s κατά μία βαθμίδα, στο Ba2 από Ba3  θα σήμαινε ευθυγράμμιση όλων των διεθνών οίκων (Fitch, Standard & Poor’s, DBRS) στη συγκεκριμένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα απείχε δύο βήματα-δύο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός, όμως, ότι η Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση, ακολουθώντας το προ μηνών παράδειγμα της S&P, η οποία επίσης στο προγραμματισμένο «ραντεβού»-δημοσιοποίηση έκθεσης για την Ελλάδα, κράτησε κλειστά τα χαρτιά, δεν κλείνει απλώς άδοξα τον κύκλο των review της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας.

Αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι προσδοκίες για σχεδόν βέβαιη κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2022, δεν έχουν ρεαλιστική βάση. Η πραγματικότητα, άλλωστε, καταδεικνύει, ότι οι διεθνείς οίκοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τη «ζωή δύσκολη» στη χώρα μας, έως ότου ανάψουν το «πράσινο φως» για την άνοδο στα υψηλά κλιμάκια της επενδυτικής βαθμίδας. Αναγνωρίζουν μεν τη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή καταγράφεται από τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξής της, ανησυχούν δε για το αυξημένο χρέος-το μεγαλύτερο εντός της Ευρωζώνης- αλλά και για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, καθότι τα ελλείμματα διογκώθηκαν άνω των εκτιμήσεων, στα χρόνια της πανδημίας. 

Η Μoody’s πάντως, για όσους έχουν ασθενή μνήμη, είχε αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά της και στην προηγούμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας, εκείνη του Μαΐου, μένοντας επί της ουσίας στην αποτίμηση που είχε κάνει τον Νοέμβριο, όταν και είχε αναβαθμίσει στο B1 με θετικό outlook την ελληνική οικονομία.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η επενδυτική βαθμίδα

Η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής δύναται να αλλάξει το status της ελληνικής οικονομίας, καθότι τα κρατικά ελληνικά ομόλογα δεν θα λογίζονται ως «σκουπίδια» και δεν θα χρειάζονται την προστασία-αγορά τους από την ΕΚΤ, μέσω του τακτικού (APP) και έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP). Η ανάγκη για κατάκτηση του συγκεκριμένου-δύσκολου-όπως αποδεικνύεται στόχου εντός της επόμενης χρονιάς, καθίσταται πιο επιτακτική με δεδομένο ότι: το έκτακτο πρόγραμμα τελειώνει τον Μάρτιο του 2022 και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από την ΕΚΤ, αν τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν υπό καθεστώς προστασίας ή στο απευκταίο σενάριο, θα γίνουν πάλι έρμαια των αγορών. 

Όλες οι ενδείξεις, πάντως από τις Βρυξέλλες, αλλά και πληροφορίες που μεταφέρουν κορυφαίοι εγχώριοι θεσμικοί παράγοντες, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είναι πως η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα σχέδιο γέφυρα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο θα ενταχθούν και θα προστατευθούν τα ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα