Πολιτική

Economist: Ευάλωτες οι ελληνικές τράπεζες - Ο Fitch δεν αποκλείει 4η AMK


 Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο αλλά πρόκειται για οφθαλμαπάτη, γράφει ο Economist, εκτιμώντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ευάλωτο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες «βγήκαν» πιο δυνατές μετά τις επιτυχείς αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους, την ώρα που η ελληνική οικονομία φαίνεται να μπαίνει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, μετά από 8 χρόνια κρίσης. 

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Economist, κάτω από το… μαξιλάρι των νέων κεφαλαίων, οι ρωγμές παραμένουν. 

Οι τράπεζες ανακοίνωσαν καθαρές ζημίες για το 2015, το bank run που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2015 δεν έχει αντιστραφεί, ενώ το ακανθώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμείνει άλυτο. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «κλειδωμένη» σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας. 

Ακόμα χειρότερα, την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές της Ελλάδας βρίσκονται στο -36% από την αρχή του έτους, ο Josu Fabo της Fitch εκτιμά ότι «μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει αποκλειστεί πλήρως». 

Οι τράπεζες χαρακτηρίζονται από τον Economist ως «οι αθώοι τρίτοι», ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, ωστόσο ως «καθόλα υπαίτιοι» για την ολιγωρία τους στη διαχείριση των NPLs. 

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να κινηθούν για την αναδιάρθρωση των δανείων, που αξίζει να σωθούν, καθώς και σε πώληση των δανείων, που θεωρούνται “χαμένη υπόθεση”, ή σε κάθε περίπτωση σε καλύτερη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια τους. 

Αυτό έχει ζητήσει, άλλωστε, και ο Γιάννης Στουρνάρας, πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος πρόσφατα απαίτησε «γενναίες και καινοτόμες πρωτοβουλίες» για να «καθαρίσουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους. «Το ζήτημα δεν είναι διαχειρίσιμο με την ισχύουσα τακτική», υπογράμμισε.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα κόστη τους, κλείνοντας θυγατρικές ή «ξεφορτώνοντας» στοιχεία του ενεργητικού, όπως έκανε η Εθνικής στην περίπτωση της Finansbank, θυγατρικής της στην Τουρκία, αναφέρει ο Economist. Παράλληλα, η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να περάσει από ενδελεχή έλεγχο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν στο τιμόνι των τραπεζών, όταν τα πράγματα πήγαν τραγικά στραβά, παραμένουν στις θέσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δανειστές έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την Ελλάδα την επανεξέταση των προσόντων των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Ο Economist, επισημαίνει ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι ότι Ευρώπη και ΔΝΤ θα παρακρατήσουν την επόμενη δόση από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αφήνοντας την κυβέρνηση σε αδυναμία αποπληρωμής των λογαριασμών της το καλοκαίρι.

Ακόμα, εντούτοις, και αν μια κρίση αποφευχθεί, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να χορηγήσουν πολλά νέα δάνεια, τονίζει το δημοσίευμα.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πιο πολλά εκκρεμή δάνεια, από ό,τι καταθέσεις, συνεχίζουν να στηρίζονται στο ευρωσύστημα και τον μηχανισμό ELA και τα capital controls βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις