Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ για άλλες 30 μέρες, έως τις 15 Ιουνίου.
Παρά το ότι σε ορισμένα από τα κράτη αυτά γίνονται προκαταρκτικά βήματα για την άμβλυνση των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου μέσω των μετακινήσεων προς την ΕΕ, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Όπως υπογραμμίζεται στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά και με συντονισμένο τρόπο, προτού καταστεί δυνατή η χαλάρωση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα σε δεύτερο στάδιο.
«Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη κάθε δράση που αναλαμβάνεται να εκτελείται σταδιακά και τα διάφορα μέτρα να αίρονται σταδιακά», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στο ίδιο πνεύμα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση. «Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρθούν σταδιακά πριν από την άρση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα και την εξασφάλιση πρόσβασης στην ΕΕ σε κατοίκους τρίτων χωρών για μη ουσιώδεις μετακινήσεις», είπε προσθέτοντας ότι «η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν αποτελεί τον πρώτο μας στόχο, μόλις αυτό καταστεί δυνατό με βάση την υγειονομική κατάσταση».
Ο περιορισμός των μετακινήσεων, όπως και η ζητούμενη παράτασή του, εφαρμόζεται στον «χώρο ΕΕ+», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και τα 4 συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) — συνολικά 30 κράτη. Η Επιτροπή ζητά να συνεχίσει να εφαρμόζεται μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την παράταση, αφού η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ενιαίο τρόπο.
Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ, για τους πολίτες των κρατών Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ και για τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ, εάν επιστρέφουν σπίτι τους. Επιπλέον, για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος του περιορισμού στη λειτουργία των κοινωνιών μας, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν τους περιορισμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες. Επίσης, θα πρέπει να εξακολουθήσει να επιτρέπεται η είσοδος σε εργαζομένους σε θέσεις ζωτικής σημασίας, όπως ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ερευνητές και εμπειρογνώμονες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και σε άτομα που μεταφέρουν εμπορεύματα, σε μεθοριακούς εργαζομένους και εποχικούς εργαζομένους στον τομέα της γεωργίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ