Η αύξηση των περιστατικών σαλμονέλας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει τους ειδικούς, σε θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, να κρούουν το καμπανάκι του κίνδυνου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων σαλμονέλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί κατά 3% από το 2014 σε μια «ανησυχητική» αναστροφή της τάσης μείωσης που παρατηρούνταν εδώ και μια δεκαετία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ αρμόδιοι για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων.
Το βακτήριο της σαλμονέλας ήταν το 2016 η πιο κοινή αιτία ασθένειας προερχόμενης από τα τρόφιμα, καθώς εξηγούσε το 22,3% των κρουσμάτων, σε σύγκριση με 11,5% το 2015, αναφέρουν σε έκθεσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Το 2016 αναφέρθηκαν στην ΕΕ 94.530 ανθρώπινα κρουσματα σαλμονέλωσης, προστίθεται στην έκθεση. Η salmonella enteritidis, η συνηθέστερη μορφή της νόσου που συνδέεται κυρίως με την κατανάλωση αυγών και πουλερικών, αποτέλεσε το 59% των κρουσμάτων μέσα στην ΕΕ.
«Η αύξηση που φάνηκε από τα δεδομένα μας είναι ανησυχητική και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή», λέει ο επικεφαλής των επιστημόνων του ECDC Μάικ Κάτσπολ.
Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό, στομαχικούς πόνους και εμετό. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν τέσσερις έως επτά ημέρες. Σοβαρότερα κρούσματα μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο. Το 2016 συνολικά 1.766 άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σαλμονέλα και σημειώθηκαν 10 θάνατοι από σαλμονέλα.
Στην έκθεση των ECDC και EFSA, η οποία αφορά τις εκδηλώσεις ασθενειών που οφείλονται στα τρόφιμα μέσα στην ΕΕ, αναφέρεται πως οι συνολικοί αριθμοί είναι μάλλον σταθεροί, με 4.786 επιδημίες οφειλόμενες σε τρόφιμα κατά το 2016, σε σύγκριση με 4.362 το 2015.
Το καμπυλοβακτήριο, το οποίο υπάρχει στο κρέας του κοτόπουλου, προκάλεσε μεγάλο αριθμό λοιμώξεων, αν και η θνησιμότητα ήταν χαμηλη, αναφέρεται στην έκθεση.
Μολύνσεις από το μικρόβιο της λιστερίας, που είναι γενικά σοβαρότερες, οδήγησαν στο νοσοκομείο το 97% των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν. Η λιστερίωση σκότωσε πέρυσι στην ΕΕ 247 ανθρώπους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ