Οικονομία

ΕΕΔΣΑ: Ο Μετασχηματισμός του Τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων μέσα από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση


Διεξήχθη η προσυνεδριακή εκδήλωση της ΕΕΔΣΑ με θέμα ”Ο Μετασχηματισμός του Τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων μέσα από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Greentech Symposium την Πέμπτη.

Η συζήτηση είχε στο επίκεντρο τη νέα έκθεση της ISWA με τίτλο: How Industry 4.0 Transforms the Waste Sector και κύριο θέμα την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, που σχετίζονται με το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων και τη ρομποτική στη διαχείριση των αποβλήτων.

Ειδικότερα παρουσιάστηκε από τον κ. Γ. Φιρφιλιώνη, ειδικό συνεργάτη του Α. Μαυρόπουλου Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), η τελευταία έκθεση της ISWA την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το πλαίσιο της συζήτησης έθεσε στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ Α. Κατσιάμπουλας παρουσιάζοντας τις στρατηγικές προτάσεις της ΕΕΔΣΑ για την επιτάχυνση εφαρμογής του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα ενώ ακολούθησε συντονισμός της συζήτησης από τον δημοσιογράφο του
ecopress.gr κ. Α. Δεμερτζή.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν εκτός από τον κύριο ομιλητή και τον Πρόεδρο της ΕΕΔΣΑ, ο Αντιπρόεδρος ΕΕΔΣΑ Γ.Ηλιόπουλος, ο Εντεταλμένος Αντιπρόεδρος για τη Bιομηχανική Συμβίωση Α.Λουκάτος, ο Γενικός Γραμματέας Α. Παπαδάκης, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρ. Πρύτανης ΕΜΠ, πρ. Πρόεδρος ΕΕΔΣΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΕΔΣΑ καθ. Α. Ανδρεόπουλος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γεν. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ Κ. Αραβώσης.

Κύρια συμπεράσματα της συζήτησης:

  • Οι δράσεις κυκλικής οικονομίας αφορούν όλο το φάσμα της κοινωνίας, οικονομίας, τεχνολογίας και μπορούν να δημιουργήσουν σταδιακά πολλές θέσεις εργασίας και νέες εταιρείες (και start-ups).
  • Άμεση ενσωμάτωση των νέων οδηγιών ΕΕ περί Κυκλικής Οικονομίας στο Εθνικό Δίκαιο με εκτιμώμενο ορίζοντα τις αρχές του 2020.
  • Πρέπει να επιταχυνθεί η αναθεώρηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) και των 13 Περιφερειακών με ενσωμάτωση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, παράλληλα με την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
  • H εισφορά κυκλικής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί από 1.1.2020 χωρίς καθυστέρηση ενώ θα πρέπει να αυξηθεί (ώστε να αποτελεί ουσιαστικό αντικίνητρο) και να επεκταθεί και στα υπολείμματα μαπό τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή με την άμεση νομοθέτηση του ειδικού τέλους ταφής.
  • Ενίσχυση της βιομηχανικής συμβίωσης και της δημιουργίας δευτερογενών αγορών μέσω της ανάπτυξης προτύπων δευτερογενών α’ υλών και του αποχαρακτηρισμού αποβλήτων.
  • Προώθηση της ενεργειακής αξιοποίησης (με προτεραιότητα στη συνεπεξεργασία) για τα υπολείμματα της ανακύκλωσης (RDF).
  • Η ΕΕΔΣΑ θα στοχεύσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών, διοίκησης και επιχειρήσεων με εκτεταμένη ενημέρωση.
  • Προώθηση της εφαρμογής συστημάτων επιβράβευσης ανακύκλωσης (reward as you recycle) από πλευράς Δήμων με τελικούς ωφελούμενους τους πολίτες/επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν στην πηγή.
  • Ανάγκη για μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προώθηση της ανακύκλωσης.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις