Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματικών συνεπάγεται η επαναφορά του συστήματος των «ασφαλιστικών κλάσεων», με δυνατότητα ελεύθερης επιλογής της κλίμακας μηνιαίου ασφαλίστρου – βάσει του οποίου θα διαμορφώνεται και η προσδοκώμενη σύνταξη.
Όπως επισημαίνουν στελέχη ασφαλιστικών οργανισμών και συνδικαλιστές, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό περίπου 8 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοί που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα - θα επωμισθούν μεγάλη επιβάρυνση, αναγκαζόμενοι να καταβάλλουν σε εισφορές πάνω από το ¼ των καθαρών εσόδων τους.
Ως «κατάφωρη αδικία» επισημαίνουν ότι με το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων κάποιος που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα μπορεί να καταβάλει τις ίδιες εισφορές με όποιον έχει λιγότερα από 9.000.
Σε σχέση με το ισχύον σύστημα, ο επαγγελματίας υψηλού εισοδήματος θα έχει ετήσια ελάφρυνση 7.400 ευρώ, ενώ ο επαγγελματίας με εισόδημα κοντά στο αφορολόγητο θα πληρώνει επιπλέον 420 ευρώ ετησίως.
Η δυνατότητα επιλογής υψηλότερης κλάσης και καταβολής υψηλότερων εισφορών με στόχο μεγαλύτερη σύνταξη είχε νομοθετηθεί από το 2017. Η ουσιαστική αλλαγή συνίσταται τώρα στη μείωση των εισφορών για τα υψηλά εισοδήματα και στην αναπροσαρμογή των ποσών για τα χαμηλότερα.
Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι θα ωφελήσει όλους τους ελευθεροαπασχολούμενους η αποσύνδεση της εισφοράς από τα χρόνια εργασίας και το ύψος του εισοδήματος.
Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης τόνισε ότι ιδιαίτερα ωφελημένοι θα είναι οι αγρότες: Το μηνιαίο ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη και υγεία θα διαμορφωθεί σε 119 ευρώ στην χαμηλότερη κλάση, 143 ευρώ στη δεύτερη, 171 στην τρίτη, στα 205 στην 4η, 246 ευρώ στην πέμπτη και 319 ευρώ στην 6η (ανώτατη).
Οι αγρότες θα είναι ελεύθεροι να επιλέγουν όποιο επίπεδο εισφορών επιθυμούν, ενώ χαμηλές θα είναι οι αυξήσεις για το 2021 και το 2022. Ενδεικτικά, για το 2021 προστίθενται 2 επιπλέον ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 3 ευρώ για την τρίτη, 5 ευρώ για την τετάρτη, 6 ευρώ για την πέμπτη και 7 ευρώ για την έκτη.