Μπορεί να πέσουν τόσο έξω οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, που δίνουν όλες προβάδισμα στη ΝΔ; Αναλυτές και κομματικά επιτελεία εκτιμούν ότι αυτό που θα κριθεί στις κάλπες της Κυριακής δεν είναι η πρωτιά, αλλά η διαφορά ποσοστών μεταξύ των δύο κομμάτων.
Σίγουρα δεν θα δώσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αλλά θα δημιουργήσει δυναμική και “αέρα νίκης” για τη νέα εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, που θα ήταν η συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας.
Το κλειδί για τη διαμόρφωση των συσχετισμών πολιτικής και κοινοβουλευτικής δύναμης είναι η στάση των αναποφάσιστων. Ολα θα κριθούν από αποφάσεις και επιλογές της τελευταίας στιγμής, που θα γίνουν ακόμη και πίσω από τα παραβάν των εκλογικών τμημάτων.
Χωρίς προσανατολισμό
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 11,5% των ψηφοφόρων που σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες, δεν είχαν αποφασίσει μέχρι την Πέμπτη τι θα ψηφίσουν. Πρόκειται για περίπου 600.000 εκλογείς, οι περισσότεροι χωρίς σαφή ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό, που μετακινούνται εύκολα και η τελική επιλογή τους μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ή από “εντυπώσεις” της τελευταίας στιγμής.
Οι δημοσκόποι τους έχουν περιλάβει στις αναγωγές τους για να διαμορφώσουν μιά εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, όντας όμως σίγουροι ότι λογαριάζουν... “χωρίς τον ξενοδόχο”. Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε καν κατά προσέγγιση, αν και πόσο επηρέασαν τους αναποφάσιστους τα δύο “αυτογκολ” του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, με τις αναφορές Τσίπρα σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού και τις απόψεις Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σ' αυτούς τους 600.000 ψηφοφόρους εστίασαν την τελευταία εβδομάδα τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αρχηγοί, ξέροντας ότι θα είναι καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στις αυριανές κάλπες και για τη διαμόρφωση δυναμικής στο δρόμο προς τις δεύτερες.
Κεντρογενείς και "εξωδεξιοί"
Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν έμφαση σε δύο υποομάδες αυτού του συνόλου: Στους ψηφοφόρους που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ και στους “κεντρογενείς”
Για την κάθε ομάδα η προσέγγιση και τα μηνύματα ήταν διαφορετικά:
- Για τους αναποφάσιστους με «δεξιόστροφο» προφίλ χρησιμοποιήθηκε μιά ατζέντα που περιλάμβανε θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, εξοπλισμούς, ενίσχυση του γεωπολιτικού προφίλ της χώρας, διαχείριση του μεταναστευτικού κλπ
- Στην προσπάθεια προσέγγισης των κεντρογενών αναποφάσιστων, ο Κ. Μητσοτάκης εστίασε στο θέμα της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, προβάλλοντας τον εαυτό του και το κόμμα του ως εγγυητές και ζητώντας την αυτοδυναμία για να αποφευχθεί μια μακρά περίοδος αστάθειας και αβεβαιότητας.
Στο ίδιο κοινό και στους πιό "αριστερόστροφους” κεντρώους αναποφάσιστους απευθύνθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, προβάλλοντας ως υπερασπιστής των θεσμών και της διαφάνειας που καταπατώνται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ως πολέμιος της διαφθοράς.
Δυσκολότερη ήταν η προσπάθεια του να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους του αριστερού-ακροαριστερού φάσματος, που υπολογίζονται σε 1,5% και έχουν επιλογή να ψηφίσουν Βαρουφάκη ή κάποιο από τα μικρά κόμματα και τους σχηματισμούς της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς