Πολιτική

Εκλογές: Πώς αντιπαρατέθηκαν τα κόμματα–Οι στρατηγικές, τα κέρδη και οι ζημιές


Ποιες ήταν οι τακτικές που ξεδίπλωσαν τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο – Οι στοχεύσεις και τα αφηγήματα

Ο,τι γράφει δεν ξεγράφει και η προεκλογική περίοδος που ολοκληρώθηκε χθες, έκρυβε μεταξύ άλλων, απρόοπτα, εκπλήξεις, γκάφες για τα πολιτικά κόμματα, που πρωτίστως ξεδίπλωσαν τη στρατηγική και τις προτάσεις τους. Τα κομματικά επιτελεία κάνουν τον απολογισμό τους, λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, μετρώντας κέρδη, ζημιές, που προφανώς θα καταγραφούν ως άμεσος αντίκτυπος, στα αποτελέσματα των εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία κινήθηκε σε συγκεκριμένους και ξεκάθαρους άξονες κατά την προεκλογική περίοδο. Ο πρώτος αφορούσε την ανάδειξη της θετικής ατζέντας, με κύριο προσανατολισμό την ανοδική πορεία της οικονομίας, την αισθητή βελτίωση των δημοσιονομικών και των επενδύσεων στη χώρα. Η εικόνα μιας χώρας που προόδευσε την τελευταία τετραετία και παρά τις αντιξοότητες (πανδημία, ενεργειακή κρίση), στάθηκε για τα καλά στα πόδια της, αποτέλεσε τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας για τη ΝΔ. 
Το Μαξίμου επιδιώκει μια μεγάλη και αδιαμφισβήτητη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο α’ γύρο, που θα αποτελέσει το κατάλληλο υπόβαθρο αν όχι τον προπομπό, προκειμένου να «χτίσει» το αφήγημα της αυτοδυναμίας στον δεύτερο γύρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στα μείζονα ζητήματα της ακρίβειας, του κόστους ζωής που έγινε δυσβάσταχτο στα χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ωστόσο τα αυτογκόλ που έβαλε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, άφησαν το στίγμα τους στην εν γένει προσπάθεια και ζημίωσαν το κόμμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε να απολογείται αντί να είναι στη θέση του κατηγόρου, για την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» στην οποία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και για την αύξηση των εισφορών κατά 20% των ελεύθερων επαγγελματιών που ξεστόμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε να έχει σε πρώτο πλάνο το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά το γεγονός ότι δημοσκοπικά προκύπτει πως δεν κάνει «γκελ» στους πολίτες, ενώ συνέχισε να «πιέζει» το ΠΑΣΟΚ να συνδράμει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε τι προσβλέπει το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ υιοθέτησε στρατηγική ίσων αποστάσεων και ισοδύναμης κριτικής απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας δεν επιθυμεί ούτε Μητσοτάκη ούτε Τσίπρα, έθεσε εκ προοιμίου το πλαίσιο συζήτησης αλλά και ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές. Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά ότι θα ξεπεράσει με ευκολία το διψήφιο ποσοστό, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τη διαπραγματευτική του θέση μετά τις εκλογές.

Πώς κινήθηκαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Το ΚΚΕ με αναλλοίωτη στα χρόνια πολιτική ταυτότητα, δεν παρέκκλινε από γνωστές και μη εξαιρετέες θέσεις, ποντάροντας, μεταξύ άλλων και στη δημοφιλία του Γεν.Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα. Η Ελληνική Λύση είχε αναπτύξει ισχυρή δυναμική κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, απευθυνόμενη σε εκλογικό κοινό με δεξιά-ακροδεξιά προέλευση και εθνικοπατριωτικές ανησυχίες. Η περιπέτεια με την αποπομπή στελεχών του, σίγουρα το ταρακούνησε συθέμελα και ενδεχομένως να ανάκοψε για τα καλά την ανοδική του πορεία.

Ως εκφραστής αντισυστημικών ψήφων εμφανίστηκε το ΜέΡΑ25, καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το εναλλακτικό κόμμα που μιλάει για ρήξη, δεν δίστασε να προβάλει θέματα όπως αυτό του παράλληλου συστήματος πληρωμών «Δήμητρα».
 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις