Χρηστικά

Έξι διορθώσεις στο Ε9 για να μην έρθει φουσκωμένος ΕΝΦΙΑ


Εφόσον οι διορθώσεις γίνουν πριν την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τότε ο φόρος θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία

Σε έξι ελέγχους και διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλώσει στα έντυπα Ε9 οφείλουν να προβούν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να προλάβουν την αποστολή φουσκωμένου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ.

Ισχύει φυσικά και το αντίστροφο, δηλαδή, η ακίνητη περιουσία να είναι υποεκτιμημένη, ο φορολογούμενος να πληρώνει μειωμένο φόρο κατοχής ακινήτων και αργότερα, όταν βρεθεί το λάθος, να καταβάλει μαζεμένο ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής θα εκδοθούν μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων των στοιχείων της περιουσίας τους, όπως αυτή απεικονίζεται στο Περιουσιολόγιο στο Taxisnet.

Ειδικότερα, μπορούν να τσεκάρουν την ορθότητα των στοιχείων που έχουν δηλώσει και αν συμφωνούν με εκείνα που δήλωσαν το Κτηματολόγιο ή αν νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους ή αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους.

Εφόσον οι διορθώσεις γίνουν άμεσα πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τότε ο φόρος θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα, με την έκδοση νέου εκκαθαριστικού σημειώματος, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να κληθούν στην Εφορία για να προσκομίσουν και δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, ο φορολογούμενος που θα διορθώσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία του στο Περιουσιολόγιο και μετά τις διορθώσεις προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α., για ένα ή περισσότερα από τα έτη, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Εάν μετά τις διορθώσεις, η μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα, να προσκομίσει στην οικεία Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του (συμβόλαια, κτηματολόγιο κ.λπ.), προκειμένου να ελεγχθούν και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Τα 6 συχνότερα λάθη που εντοπίζονται

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται στα στοιχεία του Ε9 είναι τα ακόλουθα:

  1. Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.
  2. Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.
  3. Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  4. Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο.
  5. Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.
  6. Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα