Αγορές

ΕΚΤ: Κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Οκτώβριο


Ολοένα και «φουντώνουν» οι φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θεωρούν ως αναγκαία μια νέα «τζάμπο» αύξηση των επιτοκίων αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες και μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ, μιλούν για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, όπως έγινε και τον Σεπτέμβριο (8/9), ενώ αφήνουν ανοιχτό τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει άλλη μία αντίστοιχη απόφαση τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά συνολικά 125 μ.β. (1,25 ποσοστιαίες μονάδες) στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αυξήσεις που είναι ιστορικά οι υψηλότερες. Καθώς, όμως, ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφωθεί μετά από μήνες, υπάρχει πίεση για ακόμη πιο σφιχτή πολιτική καθώς μάλιστα η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μετά από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες.

«Έχω να πω ότι οι 75 μ.β. είναι πολύ καλές (στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου) για τη διατήρηση του ρυθμού σύσφιξης, αλλά πρέπει να περιμένουμε και τα νεότερα στοιχεία», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, σε συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να είμαστε αυστηροί, ακόμη και ανελέητοι, ανεξάρτητα από την επικείμενη ύφεση», πρόσθεσε. Ο Κάζιμιρ πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία στο 25μελές Δ.Σ. της ΕΚΤ σχετικά με το να αυξηθούν τα επιτόκια στο ουδέτερο επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιο ακριβώς είναι το επίπεδό του.

Ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Ολι Ρεν, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής, δήλωσε επίσης ότι μία αύξηση κατά 75 μ.β. μπορεί να είναι μεταξύ των αποφάσεων της ΕΚΤ. «Υπάρχει λόγος να αποφασίσουμε μία ακόμη σημαντική αύξηση επιτοκίων, είτε 75 είτε 50 μ.β. ή κάτι άλλο», είπε στο Reuters χωρίς να εξηγήσει τι μπορεί να σημαίνει το «κάτι άλλο». Αν και το ουδέτερο επιτόκιο δεν είναι μία ξεκάθαρα καθορισμένη έννοια, οικονομολόγοι θεωρούν ότι κινείται μεταξύ του 1,5% και του 2%. «Κατά την άποψή μου, θα κινηθούμε προς το εύρος του ουδέτερου επιτοκίου τα Χριστούγεννα. Όταν φθάσουμε εκεί, θα δούμε αν υπάρχει λόγος να κινηθούμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε ο Ρεν.

Οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 2% στο τέλος του έτους και στη συνέχεια στο 3% την άνοιξη του 2023.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο «πρώτος προορισμός» του κύκλου αύξησης θα είναι το «ουδέτερο» επιτόκιο, το οποίο ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη. «Πρέπει να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε ό,τι πρέπει, που σημαίνει θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα