Χρηστικά

Εκτόξευση των αντικειμενικών τιμών σε λαϊκές γειτονιές - «Παγώνουν» στα Β. Προάστια!


Σήμερα ανακοινώνεται από το ΥΠΟΙΚ ο «λογαριασμός» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Μικρό αντίδωρο η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Έκρηξη των αντικειμενικών τιμών και της φορολογίας των ακινήτων σε λαϊκές περιοχές της Αθήνας και ολόκληρης της χώρας ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι αυξήσεις υπερβαίνουν και το 80%, σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, ενώ πιο επώδυνη είναι η νέα πραγματικότητα για τους κατόχους ακινήτων στις 3.754 ζώνες σε ολόκληρη την επικράτεια, οι οποίες εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας τους.

Οι νέες τιμές Εφορίας των ακινήτων ανακοινώνονται σήμερα, αλλά θα ισχύσουν από την 1η-1-2022 και θα εξακοντίσουν στα ύψη περίπου 20 φόρους (μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ), τέλη, δημοτικά τέλη, που βαρύνουν τα ακίνητα, αλλά και τα πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν σε φορολογικές υποθέσεις ή υποθέσεις της Πολεοδομίας και του Κτηματολογίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που θα ανακοινώσει το νέο φορολογικό πακέτο, θα υποστηρίξει ότι οι συνέπειες από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών, θα περιοριστούν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 8%, αλλά σίγουρα δεν επαρκεί και φυσικά δεν ανακουφίζει τους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι θα δουν τη φορολογία για το σπίτι τους να εκτοξεύεται στα ύψη.

Για την έκταση των ανατιμήσεων των αντικειμενικών αξιών είχε προειδοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις κατέγραψαν και οι ιδιώτες εκτιμητές που είχε προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών, για να καταγράψουν τις τρέχουσες τιμές αγοράς των ακινήτων.

Βασική αιτία που ώθησε στα ύψη τις τιμές των ακινήτων είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά την τελευταία πενταετία.

Τιμές Κηφισιάς στα Πετράλωνα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές οι οποίες έχουν να αναπροσαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2018, καταγράφονται σε περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.

Στην περιοχή του Ψυρρή, οι τιμές υπερδιπλασιάζονται και από 1.200 ευρώ το τ.μ. αυξάνονται στην περιοχή των 2.500 ευρώ.

Επίσης απογειώνονται οι αντικειμενικές αξίες σε Θησείο, Πετράλωνα, την Πλατεία Βικτωρίας, Κυψέλη, Βοτανικό και Πατήσια.

Ακόμη, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στις περιοχές πέριξ του Ελληνικού και συνολικά στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Ακόμη, σημαντικές είναι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άνω Γλυφάδα, Υμηττό, Ιλίσια, Λυκόβρυση, Νέα Πεντέλη.

Αντίθετα, στα Βόρεια Προάστια, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών είναι λογικές και θα κινηθούν στο 10-20%.

Πού επεκτείνονται οι αντικειμενικές τιμές

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε 3.754 ζώνες σε ολόκληρη την επικράτεια, που σημαίνει ότι η φορολογία των ακινήτων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές θα εκτιναχθεί στα ύψη. Αναλυτικότερα:

 • Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν ακριβές περιοχές όπως είναι Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, στο Θορικό, Ασπρόπυργο.
 • Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
 • Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές του Λαγκαδά  περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
 • Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
 • Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
 • Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά  στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου του Αστακού.
 • Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.
 • Στο Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.
 • Στο Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι.
 • Στο Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.
 • Στο Νομό Κιλκίς θα ενταχθούν η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα.
 • Στο Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
 • Στο Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ροδόπης. 
   
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα