Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Τα μυστήρια της συμφωνίας Μπόμπολα με τον Ολλανδό “επενδυτή”


Δύσκολες αποφάσεις καλείται να λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απαλλαγμένη από την αίσθηση “προσωρινότητας” που επικρατούσε στους κόλπους της, λόγω των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργία της και στη σύνθεσή της. Μετά την απόσυρση του “σχεδίου Ζαββού”, οι όποιες αλλαγές πηγαίνουν πίσω και η ανώτατη εποπτική Αρχή συνεχίζει το έργο της.

Το πρώτο κρίσιμο ζήτημα που έχει να χειρισθεί, είναι οι καταγγελίες της πλευράς των εφοπλιστών μετόχων της Ελλάκτωρ για συμφωνία Reggeborgh-Μπόμπολα, που υπεγράφη όταν οι Ολλανδοί είχαν ακόμη μικρό ποσοστό στην εταιρεία και έμεινε κρυφή από τους άλλους μετόχους, το επενδυτικό κοινό και τις εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή συλλέγει στοιχεία, θα εξετάσει διεξοδικά την υπόθεση την μεθεπόμενη εβδομάδα, σε άτυπες συνεδριάσεις της και θα λάβει αποφάσεις στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο,τι αποφανθεί η Επιτροπή γι αυτή την κρυφή συμφωνία του Λεωνίδα Μπόμπολα με τον επικεφαλής της Reggeborgh Χένρι Χόλντερμαν τον Σεπτέμβριο του 2020, θα έχει τεράστια σημασία όχι μόνον για τον όμιλο Ελλάκτωρ και την εν εξελίξει μάχη μεταξύ των μεγαλομετόχων του, αλλά και για την αγορά γενικότερα και τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Οπως φημολογείται, υπάρχουν πολλά τέτοια μυστικά deals – και άλλα κυοφορούνται...

Οροι και ανταλλάγματα

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί, η συμφωνία προέβλεπε ότι η Reggeborg και ο Λεωνίδας Μπόμπολας θα ενεργούν και θα  ψηφίζουν συντονισμένα στις γενικές συνελεύσεις της Ελλάκτωρ. Εναντι αυτής της συντονισμένης δράσης, το ολλανδικό γκρουπ αποκτούσε δικαίωμα να αγοράσει τις μετοχές του Λ. Μπόμπολα (ποσοστό 12%), τον οποίο εν συνεχεία θα τοποθετούσε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της "Ηλέκτωρ". Δεσμευόταν επίσης να διαπραγματευθεί μαζί του για να του πουλήσει την θυγατρική εταιρεία που ασχολείται με διαχείριση απορριμμάτων.

Όλοι οι όροι εκπληρώθηκαν εκτός από τον τελευταίο που αφορούσε την πώληση της  θυγατρικής. Αυτή δεν μπορεί πλέον να γίνει καθώς απαιτείται απόφαση του 2/3 των παρισταμένων μετόχων στη γενική συνέλευση. Το ποσοστό αυτό δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, καθώς οι εφοπλιστές Μπάκος - Καϋμενάκης αγόρασαν το 30% της εταιρείας.

Πολλά ερωτηματικά

Η ουσία όμως του θέματος είναι πιο ενδιαφέρουσα από τις νομικές πλευρές του:

  • Όταν ο Λ. Μπόμπολας υπέγραφε την συμφωνία αυτή, η Reggeborgh είχε επισήμως μόλις το 5% της Ελλάκτωρ. Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα πώς και γιατί συμφώνησε να παραχωρήσει τις μετοχές του με κάποιον που με το μικρό ποσοστό του δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αναλάμβανε.
  • Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συμφωνία είναι να γνώριζε ο Λ. Μπόμπολας ότι οι Ολλανδοί – η Reggeborgh ή προσωπικά ο κ. Χόλτερμαν – είχαν υπό τον έλεγχο τους και άλλες μετοχές “παρκαρισμένες” κάπου, που καθιστούσαν εφικτή την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους.

Το χειρότερο είναι ότι η συμφωνία αυτή κρατήθηκε μυστική από τους άλλους μετόχους και την αγορά. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάρη στη συμφωνία αυτή οι Ολλανδοί κατάφεραν να ελέγξουν την εταιρεία.

Ολα αυτά και πολλά άλλα “μυστήρια” καλείται να ελέγξει και να αξιολογήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι λένε ότι έχει όλα τα αναγκαία στοιχεία για να προχωρήσει σε αποφάσεις που μπορεί να αλλάξουν πολλά στην “ξέφραγη” ελληνική αγορά. «Τι περιμένει;» αναρωτιούνται πολλοί στην χρηματιστηριακή αγορά, γνωρίζοντας ότι μεγαλομέτοχοι εισηγμένων εταιρειών ετοιμάζουν εντυπωσιακές κινήσεις με κρυφές συμφωνίες.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα