Χρηστικά

Ένας στους τρεις γλιτώνουν τα πρόστιμα της Εφορίας


Πού οφείλεται η αθρόα επιβολή προστίμων από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα οποία στη συνέχεια σβήνονται από τη ΔΕΔ ή τα φορολογικά δικαστήρια

Τυχεροί είναι ένας στους τρεις φορολογούμενους καθώς, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, καταφέρνουν να γλιτώνουν είτε ολόκληρα είτε μέρος των προστίμων που έχουν βεβαιωθεί από τις ελεγκτικές αρχές.

Παράλληλα, όσοι δεν δικαιώνονται σε πρώτο βαθμό από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στα διοικητικά δικαστήρια όπου προσφεύγουν σχεδόν οι μισοί από όσους χάνουν τις υποθέσεις στη ΔΕΔ.

Στο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνουν τόσα λάθη στους φορολογικούς ελέγχους, οι απαντήσεις είναι πολλές με κυριότερες την πολυπλοκότητα της φορολογικής νομοθεσίας και την πίεση στους ελεγκτές να εμφανίζουν στους προϊσταμένους τους ελεγκτική δραστηριότητα, η οποία όμως είναι πρόχειρη και ταλαιπωρεί στη συνέχεια τους ελεγχόμενους προκειμένου στη συνέχεια να αποδείξουν το δίκιο τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2023, από τους φορολογούμενους που προσέφυγαν στη ΔΕΔ το 31,3 πέτυχε ολική ή μερική διαγραφή των φόρων και των προστίμων που είχαν επιβληθεί από τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα.

Αναλυτικότερα, το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, υποβλήθηκαν από τους φορολογούμενους στη ΔΕΔ 5.286 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 4.444.

Από τις εκδικαζόμενες στις 1.390 ή σε ποσοστό 31,27%, διαπιστώθηκε ότι οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο και διαγράφηκαν στο σύνολό τους ή κατά μέρος οι φόροι και τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί.

Συγχρόνως, απορρίφθηκαν οι 2.782 προσφυγές, οι 21 τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων, ενώ 251 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους.

Από τις υποθέσεις που απορρίφθηκαν μεγάλο ποσοστό προσέφυγε στη συνέχεια στα φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να αναζητήσουν το δίκιο τους.

Διευκρινίζεται στο σημείο αυτό ότι, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει απευθείας στο δικαστήριο, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να προσφύγει πρώτα στη ΔΕΔ και μάλιστα σε προθεσμία εντός 30 ημερών από τη λήψη του ειδοποιητηρίου και αν απορριφθεί η υπόθεσή του, τότε μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο οκτάμηνο προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια 2.078 φορολογούμενοι ή το 46,75% από αυτούς που προσέφυγαν στη ΔΕΔ και δεν δικαιώθηκαν.

Η ιστορία των προσφυγών

Από το 2013 που τέθηκε σε λειτουργία η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχουν υποβληθεί 86.495 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες περαιώθηκαν οι 82.336.

Σε 19.997 περιπτώσεις ή στο 25,90% , η ΔΕΔ ακύρωσε εν όλω ή εν μέρει τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε (εν όλω ή εν μέρει) τους φορολογούμενους. 

Στις υπόλοιπες 62.339 περιπτώσεις οι προσφυγόντες δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ και οι 32.821 από αυτούς προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα