Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη ψάχνει διέξοδο στο αμερικανικό LNG - Πώς απαντά η Μόσχα


Ενώ μαίνεται το blame game ανάμεσα σε Ρωσία και Γερμανία για το «πάγωμα» του Nord Stream 2 και συνεχίζονται τα γεωενεργειακά παιχνίδια Μόσχας και Δύσης, η Ευρώπη αναζητά άμεσες λύσεις τροφοδότησής της με φυσικό αέριο, στρέφοντας το ενδιαφέρον στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).  

Μόλις σε ένα 24ωρο καταγράφηκε αύξηση 50% των τάνκερ που μεταφέρουν αμερικανικό LNG και τα οποία διέσχισαν τον Ατλαντικό με προορισμό τη Γηραιά Ήπειρο. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, 15 δεξαμενόπλοια έδεσαν χθες σε ευρωπαϊκά λιμάνια, 12 σε Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία, ενώ τα υπόλοιπα τρία κατευθύνονται προς Μάλτα, Ολλανδία και Γιβραλτάρ. Είναι τέτοιου μεγέθους η κινητοποίηση των εν λόγω τάνκερ με το αμερικανικό LNG, που εκτιμάται πως άλλα 11 κινούνται προς την Ευρώπη, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ο τελικός προορισμός τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ευρώπη ψάχνει να πάρει μια βαθιά «ανάσα» από το άνευ προηγούμενου ενεργειακό στρίμωγμα που έχει υποστεί, μέσω του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.  Μοιάζει, βεβαίως, με προσωρινή λύση που έχει βραχύβιο χαρακτήρα, αλλά όσο συνεχίζεται το τέλμα στις συζητήσεις με τη Μόσχα, κυρίως σ’ ότι αφορά στη λειτουργία του Nord Stream 2 και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τότε δεν είναι διόλου απίθανο η συγκεκριμένη επιλογή του αμερικανικού LNG να λάβει και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η είδηση, πάντως, για τα φορτία LNG που κατευθύνονται προς Ευρώπη, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές, χωρίς αυτό αυτό να σημαίνει, βεβαίως, ουσιαστικά αποκλιμάκωση.

Η Ρωσία συνεχίζει το blame game προς την Ευρώπη

Η Μόσχα δεν δείχνει την παραμικρή βούληση για υποχώρηση στο ζήτημα του Nord Stream 2, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη γερμανική ρυθμιστική αρχή για το «πάγωμα» της λειτουργίας του αγωγού. «Η Ευρώπη είναι αυτή που χάνει από την καθυστέρηση στη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2»,  υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ. Ο τελευταίος τόνισε  η ενεργειακή κρίση οφείλεται στη λανθασμένη πολιτική που εφαρμόζουν οι πολιτικοί της Ευρώπης, σημειώνοντας, μάλιστα πως η λειτουργία του Nord Stream θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα του 2022.

Η Ρωσία, πάντως, εφαρμόζει για τέταρτη σερί ημέρα την απόφασή της για αντιστροφή των ροών στον σταθμό Mallnow, όπου καταλήγει ο αγωγός Yamal-Europe. Πρόκειται για τα ρωσικά αντίποινα στην απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να αναστείλει τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2, έως ότου η θυγατρική της Gazrom που διαχειρίζεται τον αγωγό και εδρεύει στην Ελβετία, να συστήσει εταιρεία με βάση το γερμανικό δίκαιο.

Η νέα κρίση που προκλήθηκε με αφορμή τον Nord Stream 2 και τα ρωσικά αντίποινα, είχε ως συνέπεια εντός της εβδομάδας οι τιμές του φυσικού αερίου να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ σ’ όλη την Ευρώπη. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα