Χρηστικά

ΕΝΦΙΑ: Οι δηλώσεις Ε9 που «ξεφουσκώνουν» το εκκαθαριστικό


Πώς γίνεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Προθεσμία έως τις 29 Ιουλίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις «αρρυθμίες», τα λάθη και τα εσφαλμένα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στη δήλωση Ε9 και είχαν ως συνέπεια να «φουσκώσει» ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

 Από τα μέσα Ιουνίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ανοίξει τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να καταθέτουν τις τροποποιητικές δηλώσεις για το Ε9, οι οποίες αποτελούν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, διορθώνοντας στοιχεία «κλειδιά» επί των οποίων θα επανυπολογιστεί ο φόρος. Η διαδικασία της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης-και αυτό έχει τη σημασία του- δεν συνοδεύεται από το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ, θα πραγματοποιείται δηλαδή χωρίς επιβάρυνση για τον φορολογούμενο.

Μετά το πέρας της υποβολής, η ΑΑΔΕ εκδίδει νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ σε καθεστώς αναπροσαρμογής θα τεθεί και ο λογαριασμός του φόρου για το 2022.

Σύμφωνα, μάλιστα με την ΑΑΔΕ, στις περιπτώσεις που η μείωση του φόρου ξεπερνάει τα 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να υποβάλλει τα πρόσθετα δικαιολογητικά στην εφορία, προκειμένου να γίνει η νέα εκκαθάριση.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία για να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Τα βήματα

Τα 10 βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων είναι τα ακόλουθα

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα