Με ρυθμούς που προκαλούν έκπληξη «γκρεμίζονται» τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στις δημοπρασίες, που για αρκετά χρόνια μονοπωλούνταν από τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας το επιτόκιο υποχώρησε κάτω από το 1%, στο 0,99%, ενώ στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία ήταν 1,6%.
Μέσα σε ένα εξάμηνο, η μείωση της απόδοσης των τρίμηνων εντόκων είναι θεαματική, καθώς στις αρχές Ιουλίου είχαν διατεθεί τίτλοι με 2,3%.
Την περασμένη εβδομάδα, το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων είχε μειωθεί επίσης εντυπωσιακά, από 1,95% σε 1,65%.
Η μεγάλη μείωση στις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων είναι συνέπεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, δια της οποίας «άναψε πράσινο» για την είσοδο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στις δημοπρασίες του ΟΔΔΗΧ.
Οι ξένοι επενδυτές έμεναν εκτός αυτής της αγοράς των 15 δισ. ευρώ (αυτό είναι το ποσό που επιτρέπεται από το μνημόνιο να δανείζεται το Δημόσιο με έντοκα γραμμάτια) λόγω των φόβων για Grexit, οι οποίοι απομακρύνθηκαν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Έτσι, πλέον οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάψει να ελέγχουν απόλυτα τις δημοπρασίες εντόκων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, καθώς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ξεπερνά και το 70% και δέχονται να αγοράσουν τίτλους ακόμη και με αποδόσεις που φαίνονται πολύ μικρές, για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά δεν παύουν να είναι αστρονομικές, για τα δεδομένα της ευρωζώνης, όπου ακόμη και τα πορτογαλικά έντοκα διατίθενται με αρνητικές αποδόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη σημερινή δημοπρασία, οι ξένοι επενδυτές έχουν πλησιάσει πολύ να ελέγχουν το 50% του στοκ των εντόκων γραμματίων, που, όπως προαναφέρθηκε, φθάνει τα 15 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ ευχάριστη για τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς μειώνονται περισσότερο από το αναμενόμενο οι δαπάνες τόκων, όμως προκαλεί προβληματισμό στις τράπεζες, που βλέπουν ότι χάνεται μια σταθερή πηγή υψηλών εσόδων, στην οποία είχαν στηριχθεί στην εποχή των μνημονίων, όσο είχαν το μονοπώλιο στα έντοκα γραμμάτια.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στα ελληνικά κρατικά ομόλογα για τοποθέτηση κεφαλαίων, καθώς οι δανειστές έχουν θέσει περιορισμούς σε αυτές τις τοποθετήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένη τη μείωση των τοποθετήσεών τους σε έντοκα, οι τραπεζίτες προτείνουν στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς των δανειστών να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αγορές ομολόγων, κάτι που θα βελτίωνε τις προϋποθέσεις εξόδου του Δημοσίου στην αγορά με τρεις εκδόσεις μέσα στο 2018.