Χρηστικά

Επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις - Ποιες οφειλές αφορά, πότε λήγει η προθεσμία


Eπιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες ή εργαζόμενοi που έχασαν τις ρυθμίσεις  των 100 και 120 δόσεων έως και τον Απρίλιο του 2021, έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Όσοι, ωστόσο, εισαχθούν εκ νέου στις εν λόγω ρυθμίσεις, θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι σήμερα τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, ενώ οι λοιπές «χαμένες» δόσεις θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου εξόφλησης της συνολικής οφειλής.

Η νέα ευκαιρία για επανένταξη που δίδεται από το υπουργείο Οικονομικών, αφορά πληττόμενες επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και εργαζόμενους που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, ελέω πανδημίας,  τους προηγούμενους μήνες, συγκεκριμένα μετά τον Απρίλιο. Υπάρχει, ωστόσο, μια βασική προϋπόθεση επανένταξης, που σχετίζεται με τη συνέπεια εξυπηρέτησης των εν λόγων ρυθμίσεων, πριν την πανδημία.

Συγκεκριμένα όσοι «ανήκουν» στις 100 δόσεις, θα πρέπει να έχουν πληρώσει όλες τις δόσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και όσοι θέλουν να ενταχθούν στις 120 δόσεις, θα πρέπει να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις έως και τον Ιανουάριο του 2020.

Η αίτηση υποβάλλεται στην πλατφόμα «Mybusinnessuport». Με την υποβολή της αίτησης επανένταξης του οφειλέτη στις παλιές ρυθμίσεις, θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι δόσεις των ρυθμίσεων που χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 - Ιουλίου 2021. Με την πληρωμή της δόσης του Αυγούστου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 οι παλιές ρυθμίσεις «ξεπαγώνουν» και οι δόσεις που έμειναν απλήρωτες θα προστεθούν στο τέλος των ρυθμίσεων.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται:

  • Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  • Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
  • Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

  • Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
  • Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους
  • Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
  • Αν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ' υποτροπή.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης