Οικονομία

Επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη – Βελτίωση στην Ελλάδα


Ανοδική πορεία για επιμέρους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας - Προβληματισμός και σύννεφα ύφεσης στην Ευρώπη

Ενώ το οικονομικό κλίμα και οι επιμέρους δείκτες επιδεινώνονται διαρκώς στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία πάει κόντρα στο ρεύμα και υπεραποδίδει σταθερά. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας «ενδυναμώθηκε» και τον Αύγουστο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. 

Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 111,7 μονάδες, από τις 111 που ήταν τον Ιούλιο και τις 110 του Ιουνίου. Διαρκής ανοδική πορεία για την ελληνική οικονομία σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή που βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, με την αισθητή κάμψη των επιμέρους δεικτών να καταδεικνύει ότι η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου διολισθαίνει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 93,3 μονάδες από 94,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ για το σύνολο της ΕΕ αποδυναμώθηκε στις 92,9 μονάδες για τον Αύγουστο από 93,5 που ήταν τον Ιούλιο.  Αυτό που ξεχωρίζει από τα εν λόγω στοιχεία είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις κατά τεκμήριο πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης. Ο λόγος για τη Γερμανία όπου ο δείκτης υποχωρεί 2,4, τη Γαλλία όπου η πτώση είναι της τάξης του 2,5% και την Ιταλία (πτώση κατά 1,1).

Σ’ ό,τι αφορά στην Ελλάδα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «άλμα» που εμφάνισε ο δείκτης προσδοκιών για τη βιομηχανία, όπου έφτασε στις 3,8 μονάδες από 1,1 τον Ιούλιο. Ανοδική τροχιά ακολούθησε και ο δείκτης του λιανεμπορίου που ανέβηκε στις 24,7 μονάδες από τις 23,9 τον Ιούλιο. Πτώση καταγράφηκε στις υπηρεσίες στις 34,8 από τις 45 μονάδες, στις καταναλωτικές προσδοκίες στις -35,4 μονάδες από τις -28,6 μονάδες αλλά και στις κατασκευές στις -7,8 μονάδες από -7,1 μονάδες.

Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη όλοι οι δείκτες που αφορούν τους επιμέρους τομείς υπηρεσιών, βιομηχανίας και καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκαν, επίσης, πτωτικά. 

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16 μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Οι θετικοί οιωνοί και οι καλές προοπτικές για την  ελληνική οικονομία «πιστοποιούνται» και από άλλες μελέτες, όπως η πρόσφατη του ΙΟΒΕ. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ινστιτούτο, κατέγραψε νέα άνοδο τον Ιούλιο, ενώ υπήρξε και περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε εκ νέου και διαμορφώθηκε στις 111,1 μονάδες από 110,1 μονάδες τον Ιούνιο, σε υψηλό 16 πλέον μηνών. Συνολικά ο δείκτης κλίματος κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι, κινούμενος μάλιστα σε αντίθετη πορεία με τους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οι οποίοι υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα