Για πρώτη φορά μετά τη μακρά περίοδο της ενεργειακής κρίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει «πακέτο» επιδότησης ρεύματος για τις επιχειρήσεις. Ο στόχος της ενίσχυσης που αναμένεται να λάβουν πάνω από 600.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι να αντισταθμίσουν ένα μέρος της επιβάρυνσης που υπέστησαν από την ραγδαία άνοδο της χονδρικής ρεύματος τους τελευταίους μήνες.
Η απόφαση του ΥΠΕΝ προβλέπει την καταβολή επιδότησης για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που κατανάλωσαν οι επιχειρήσεις το τρίμηνο Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι επιχειρήσεις που το 2024 πραγματοποίησαν πωλήσεις έως 10 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία που θα αντληθούν από τα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και συγκεκριμένα από το MyDATA. Πρόκειται δηλαδή για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, καθώς το 90% όσων δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχει ετήσιο τζίρο που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ.ευρώ.
Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις για την επιδότηση, που πρέπει να συνοδεύονται μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση που θα πιστοποιεί ότι δεν έχουν λάβει επιδοτήσεις που να ξεπερνούν το όριο των 300.000 ευρώ που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να μη θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις.
Το ύψος των επιδοτήσεων
Σ’ ό,τι αφορά στο ύψος των επιδοτήσεων δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας. Όπως αναφέρει η RealNews, το πρώτο είναι να δοθεί 1,5 λεπτό για συγκεκριμένες κιλοβατώρες, όπως ακριβώς γίνεται και με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος και είναι το μεγάλο φαβορί να υλοποιηθεί, είναι οι ενισχύσεις να είναι κλιμακωτές και να διαμορφώνονται ανάλογα με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης.
Αυτό σημαίνει ότι οι ενισχύσεις θα κυμαίνονται, εκτός απροόπτου, από 1,5 έως 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων.
Αδιευκρίνιστο παραμένει προς ώρας εάν τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων που θα δικαιούνται την ενίσχυση ή θα πιστωθούν στα τιμολόγια των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο τα χρήματα θα πιστωθούν στους δικαιούχους τον Απρίλιο.