Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναφέρει σε εμπιστευτική έκθεση προς τα κράτη μέλη ότι μέρος του ουρανίου που έχει εμπλουτιστεί έως και 60%, κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, έχει αποθηκευτεί σε υπόγειο συγκρότημα στο ιρανικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Οργανισμός αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία για ουράνιο τόσο υψηλής καθαρότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανησυχίες για τη στρατιωτική δυνατότητα της Τεχεράνης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η είσοδος στο συγκρότημα της σήραγγας είχε πληγεί από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ τον Ιούνιο, αλλά η εγκατάσταση φαίνεται σε μεγάλο βαθμό άθικτη. Ο ΔΟΑΕ ζητά από το Ιράν να επιτρέψει άμεσες επιθεωρήσεις σε όλες τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητα και η χρήση του εμπλουτισμένου ουρανίου.
Η έκθεση, που περιήλθε σε γνώση του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου, θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ, με τη συμμετοχή 35 κρατών, εν μέσω συνεχών συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, πριν τις επιθέσεις, το Ιράν διέθετε 440,9 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60%, ποσότητα που θα μπορούσε να επαρκεί για την κατασκευή περίπου 10 πυρηνικών όπλων, αν εμπλουτιζόταν περαιτέρω.
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους στόχευσαν τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού στο Ισφαχάν, αλλά μεγάλο μέρος του ουρανίου φαίνεται να παραμένει άθικτο. Ο ΔΟΑΕ αναφέρει επίσης την ύπαρξη τετάρτης εγκατάστασης εμπλουτισμού που κατασκευάζεται στο ίδιο συγκρότημα, για την οποία δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί η ακριβής τοποθεσία ή η λειτουργία της.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η αδιαφάνεια της Τεχεράνης σχετικά με τις πυρηνικές της δραστηριότητες αυξάνει την ένταση στην περιοχή, ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παραμένουν σε εγρήγορση για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιλογές, δεδομένης της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
Ο ΔΟΑΕ καταλήγει ότι είναι «εξαιρετικά κρίσιμο» να διεξαχθούν άμεσα δραστηριότητες ελέγχου στο Ιράν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας.