Ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση στα θέματα της οικονομίας και στο ασφαλιστικό ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μέρτς, μιλώντας σήμερα στην ομοσπονδιακή Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού .
Ο χριστιανοδημοκράτης ηγέτης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας για μεταρρυθμίσεις που αποδίδουν- αλλά δεν προχωρούν γρήγορα- και για οικονομία που προχωράει.
Έδωσε έμφαση στα ζητήματα εξωτερικών πολιτικών με επίκεντρο το θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας οτι η Γερμανία τηρεί ανυποχώρητη στάση, συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία και δεν αποδέχεται το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης.
Οσον αφορά τα φλέγοντα εσωτερικά θέματα, ο Μερτς είπε ότι η προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ώστε να καταστεί βιώσιμο. Έκανε έκκληση για μια «νέα συμφωνία γενεών» που θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές.
Στο ζήτημα της Ουκρανίας,τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι πιόνι», απορρίπτοντας κατηγορηματικά νομοθετικά ειρηνευτική λύση που βασίζεται σε υποχώρηση της Ουκρανίας.
Η «γενική συζήτηση» για τον προϋπολογισμό στη Bundestag ξεκίνησε το πρωί σε βαρύ κλίμα, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αντιδράσεις και από το εσωτερικό των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό.