Πληθώρα δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο αναφορικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό, σε κλίμα πάντως αρκετά συγκρατημένης αισιοδοξίας. Τα γερμανικά μέσα συμφωνούν σε ένα πράγμα: όση πρόοδος κι αν σημειωθεί, όλα θα εξαρτηθούν τελικά από τον Πούτιν.
Κατά τη Handelsblatt ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία Ευρωπαίων, Ουκρανών και Αμερικανών, «αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινή στρατηγική θα αντέξει – και υπάρχουν τρεις λόγοι γι' αυτό: πρώτον, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη. Το αν είναι πράγματι έτοιμη γι’ αυτό, θα φανεί μόλις την Πέμπτη (όταν και θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία), καθώς δεν είναι καθόλου δεδομένη η τήρηση μιας ενιαίας στάσης υπέρ της Ουκρανίας.
Δεύτερον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν και πάλι τη στάση τους. Ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να ανακαλέσει δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν στο Βερολίνο ή να τις προσαρμόσει, εάν δεχθεί πίεση από τον Πούτιν.
Και τρίτον, υπάρχει και η Ρωσία – ο μεγαλύτερος παράγοντας αβεβαιότητας. Διότι η Ουκρανία πρέπει, στην τελική, να υπογράψει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και αργότερα για ειρήνη με τη Μόσχα.
Όσο ενωμένες κι αν εμφανιστούν οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ευρώπη, εάν ο Πούτιν δεν θέλει να συμφωνήσει, δεν θα υπάρξει ειρήνη. Και ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία, στην Ουκρανία υπάρχει ο δικαιολογημένος φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να την παραβιάσει ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να θωρακιστεί η Ουκρανία.
Η πρόοδος που επιτυγχάνεται, όπως επί του παρόντος στο Βερολίνο, είναι αναμφίβολα καλοδεχούμενη. Ο δρόμος προς μια σταθερή ειρήνη παραμένει, όμως, προς το παρόν μακρύς», καταλήγει η Handelsblatt.
Πηγή DW