Διεθνή

Η ΕΕ για τους δασμούς Τραμπ: Στο ένα χέρι αντίμετρα, στο άλλο εμπορική συμφωνία


Ποια στρατηγική ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στον Τραμπ - Ο ευσεβής πόθος για κλείσιμο μιας εμπορικής συμφωνίας με έναν βασικό δασμό

Η αλήθεια είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αιφνιδιάστηκε από τις νέες απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών 30%. Είχε… πειστεί και το διαλαλούσε μέσω κορυφαίων αξιωματούχων, ότι η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ είχε σχεδόν «κλειδώσει»… Η εμπορική συμφωνία με την κατοχύρωση ενός βασικού δασμού, έστω με κάποιες υποχωρήσεις-εξαιρέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μια δασμολογική κλιμάκωση, αποτελεί άλλωστε τον «ευσεβή πόθο» των Βρυξελλών.

Η νέα… επίθεση Τραμπ την αναγκάζει να αναπροσαρμόσει ξανά τη στρατηγική της και να συνεχίσει την εμπλοκή στην παρτίδα πόκερ με τις ΗΠΑ. Μια παρτίδα που περιλαμβάνει επιθετικές κινήσεις, ενδεχομένως και μπλόφες απέναντι στον αντίπαλο (ΗΠΑ) που χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα κόλπα. Η ΕΕ διαρρέει προς τον Τύπο, με σκοπό προφανώς να τα ακούσει η Ουάσιγκτον, πως ετοιμάζει ένα ισχυρό πακέτο αντιμέτρων στους αμερικανικούς δασμούς, ενώ την ίδια στιγμή «χτίζει» συμμαχίες με χώρες εκτός Ευρώπης που επίσης πλήττονται από την αμερικανική πολιτική.

Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει επαφές με χώρες όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία για να εξετάσουν τις δυνατότητες κοινού συντονισμού στον δασμικό-εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Παράλληλα η ΕΕ έχει στα σκαριά συντάξει ένα κατάλογο  αντίμετρων που αφορά προϊόντα των ΗΠΑ αξίας περίπου 21 δισ. ευρώ (24,5 δισ. δολάρια), ενώ έχει έτοιμο και δεύτερο πακέτο ύψους περίπου 72 δισ. ευρώ, καθώς και κάποιους περιορισμούς στις εξαγωγές, που αναμένεται να παρουσιαστούν στα κράτη-μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς δεν εγκαταλείπει τη διπλωματική οδό και τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ευελπιστώντας ότι οι δύο πλευρές δεν θα φτάσουν στο σημείο μηδέν, ενεργοποιώντας το κακό σενάριο των υψηλών δασμών. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν κατέλθει στις διαπραγματεύσεις με διαφορετικές αντιλήψεις. Η Ουάσινγκτον βλέπει τις συνομιλίες ως ευκαιρία για παραχωρήσεις προς όφελός της, χωρίς απαραίτητα ανταλλάγματα, ενώ η Ευρώπη προσεγγίζει τη διαδικασία ως κλασική αμοιβαία διαπραγμάτευση – κάτι που έχει φανεί και από την πρότασή της για «μηδενικούς δασμούς και από τις δύο πλευρές», που απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Οι Βρυξέλλες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αποδοχή μιας ενδεχόμενης ασυμμετρίας στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον και τον κίνδυνο να βρεθούν ξανά αντιμέτωπες με απρόβλεπτες ανατροπές από την κυβέρνηση Τραμπ. 

Επίτροπος Εμπορίου: Λύση μέσω διαπραγμάτευσης

«Η λύση μέσω διαπραγματεύσεων είναι πολύ καλύτερη από την ένταση που μπορεί να έχουμε», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρο Σέφτσοβιτς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς, μια ιδέα για δασμολογικό συντελεστή 30% είναι ουσιαστικά απαγορευτική για το αμοιβαίο εμπόριο».

Για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα τη νέα προθεσμία της 1ης Αυγούστου, ο επίτροπος τόνισε ότι «παραμένουμε πεπεισμένοι πως η διατλαντική μας σχέση αξίζει μια λύση με διαπραγμάτευση». Όπως έκανε γνωστό, θα έχει συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους του μέσα στην ημέρα. «Σκοπεύω να μιλήσω ξανά με τους Αμερικανούς ομολόγους μου αργότερα σήμερα, καθώς δεν μπορώ να φανταστώ να αποχωρώ χωρίς πραγματική προσπάθεια», είπε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΕΕ για τους εμπορικούς δασμούς.

«Επιδεικνύουμε τεράστια υπομονή και δημιουργικότητα για να βρούμε λύσεις», ανέφερε και έκανε λόγο για σημαντικές αλλαγές στις εμπορικές συναλλαγές και σοβαρές αρνητικές συνέπειες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αν παραμείνουν οι δασμοί στο 30% .

Συνεδριάζουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα, με αντικείμενο συζήτησης τη διαχείριση των νέων δεδομένων στις αμερικανικές απειλές για δασμούς 30%, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Στο σημερινό Συμβούλιο, οι υπουργοί θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα και θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς, τις διαπραγματεύσεις και την ισχυρή ενότητα που απαιτείται πίσω από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, τα μέτρα εξισορρόπησης, τη δέσμευση με ομοϊδεάτες εταίρους και τη διαφοροποίηση του εμπορίου.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα